Activitatea ONG-urilor este reglementata de OG 26/2000.
Aceasta reglementare nu impune constituirea rezervelor legale asa cum se intampla in cazul societatilor comerciale prin Legea 31/1990.
Potrivit art. 183 din aceasta lege, aplicabila doar societatilor comerciale, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
O astfel de prevedere nu se regaseste in cuprinsul OG 26/2000.
Reglementarile contabile pentru ONG-uri (OMEF 1969/2007) fac referire la rezervele lagale, insa, asa cum am precizat, constituirea acestora nu este impusa de OG 26/2000.
Potrivit pct. 183 din OMEF 1969/2007, organizarea contabilitatii rezervelor se tine pe categorii de rezerve:
• Rezervele legale se constituie anual din excedentul/profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege. Rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege.
• Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din excedentul/profitul entitatii, conform prevederilor din actul constitutiv al acesteia.
• Alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama excedentului/profitului pentru acoperirea deficitelor/pierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale, cu respectarea prevederilor legale.
Asadar, cu exceptia unor eventuale dispozitii legale speciale, aplicabile anumitor persoane juridice fara scop patrimonial, nu exista obligativitatea constituirii de rezerve legale.
Din punct de vedere fiscal, pentru activitatea economica, daca rezulta impozit pe profit de plata se poate constitui rezerva legala, deductibila fiscal potrivit art. 22 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal: „rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare.”