va solicit cateva lamuriri suplimentare legate de succesiune
Suntem 4 frati, tatal fiind decedat de cca 8 ani. Am decis la vremea respectiva pentru a evita eventuale neplaceri suplimentare mamei, SA NU FACEM NICI UN ACT - oficial, notarial legat de o eventuala mostenire, urmand ca succesiunea sa fie discutata si impartita de comun acord ( dupa ambii parinti ) atunci cand ... va fi momentul.
In prezent, mama este bolnava de ciroza, in stadiu terminal si unul dintre frati " s-a trezit " ca din varii motive ar avea drept la cea mai mare parte a masei succesorale si a inceput prin a face presiuni asupra celorlalti pentru a renunta la orice drept asupra acesteia.
1 Cum se poate obtine in conditiile refuzului de colaborare o copie sau un extras de CF pe bunurile parintilor ( sau orice acte doveditoare ) ?
2 Exista riscul de a fi exclusi de la succesiune prin " manevre de culise " ?
3 dorinta majoritatii a ramas totusi de a permite maximul de confort posibil al mamei noastre in intervalul de timp ramas ( daca pot sa ma exprim asa ) totusi, poate exista posibilitatea constrangerii mamei de a favoriza NUMAI unul dintre frati ?
1. Oricine poate obtine un extras de informare de la cartea funciara.
2. Exista riscul invocarii neacceptarii succesiunii in termenul de 6 luni de la deces. Neacceptarea succesiunii sau prescriptia dreptului de optiune succesorala poate fi invocata de catre succesibilul acceptant impotriva succesibilului neacceptant. Succesibilul neacceptant este socotit strain de succesiune. Acceptarea se poate face expres, prin declaratie notariala de acceptare, sau tacit, prin luarea in stapanire a unor bunuri care intra in componenta masei succesoarale.
3. Mama poate favoriza pe unul dintre frati numai daca intocmeste un act pe numele sau. Daca mama este constransa sa intocmeasca/incheie acel act, actul este anulabil pentru viciile violentei sau dolului.
Daca mama dvs nu a facut niciun act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, donatie cu sarcina si scutire de raport, contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager, c de intretinere cu fratele dvs care ar dori mai mult Decat ceilalti frati, atunci la succesiunea facuta dupa cei doi parinti, la decesul mamei dvs, mostenirea se va imparti in 4 parti egale. Attentie ca la succesiunea dupa tata veti plati impozit de 1% din masa succesorala pt ca ai facut succesiunea dupa doi ani.
Se mai poate ca mama dvs sa lase testament, care isi produce efectele la decesul dansei, posibil ca acest testament sa contina o desheredare a unuia din frati , desheredare de care beneficiaza ceilalalti. Totusi copilul desheredat va culege rezerva succesorala.
Din cate inteleg mama si 2 frati care locuiesc impreuna in apartamentul proprietate comuna al parintilor, pot fi considerati succesibili acceptanti.
Atata timp cat a fost necesar si obligatoriu acceptul scris al mamei pentru pentru intocmirea buletinelor celor doi frati care locuiesc in acel apartament - pot fi considerati ei oare succesibili acceptanti ?
Poate fi acest lucru " Calcaiul lui Ahile " pentru intocmirea de acte la care din punct de vedere legal cei doi frati succesibili NEacceptanti sa nu fie prezenti si sa fie exclusi automat de la orice discutie si drepturi legate de masa succesorala ?
Daca totusi acest lucru se va intampla ce sanse ar fi pentru o actiune in instanta a succesibililor neacceptanti ?
In acest caz ar putea fi considerati acceptanti tacit daca au locuit in Casa, au facut acte de conservare de administrare a casei, au ajutat la intretinerea ei, la cheltuilelile casei de la interinere la plata impozitului....
Din pacate termenul de optiune succesorala este un termen de decadere. Dvs nu puteati fi repus in termen Decat daca nu aveati cunostinta de decesul tatalui dvs si atunci Erati repus in termen de la data cand ati luat la cunostinta acest fapt.
E posibil totusi ca fratii si mama sa nu invoce impotriva dvs. prescriptia dreptului de optiune succesorala, recunoscandu-va totodata drepturile succesorale.