Buna ziua , in data de 05.07.2011 eu si sotul am cumparat o casa de la o batrana , casa fiind a fiului decedat.In 2009 fiul a decedat , batrana facand succesiunea impreuna cu fratii defunctului , acestia cedand in favoarea mamei .Mentionez ca la succesiune , fratii defunctului impreuna cu mama acestuia au declarat ca nu a fost casatorit si nu are copii.
La o saptamana dupa ce am semnat actele cu batrana , am aflat de la vecini ca defunctul a fost insurat (fara a divorta) si are si un copil infiat (copilul sotiei din prima casatorie) .
Ce putem noi sa facem in situatia data?
Copilul si mama pot sa revendice casa pe care noi am cumparat-o?
Dvs sunteti dobanditor de buna credo ta. Daca mostenitorii Sotia si copilul infiat vor action a in justitie soacra, exista doua solutii, ori se vor cere despagubiri in favoarea mostenitorilor adevarati de la mostenitorul aparent, ori contractul va fi desfiintat retroactiv si dvs puteti action a pe vanzatoare in baza dreptului de garantie impotriva evictiunii.
1. Ce inseamna drept de garantie impotriva evictiunii?
2. Daca se anuleaza cerificatul de mostenitor , nu se anuleaza atunci si contractul de vanzare-cumparare intre mine si batrana ?
3 . Explicati va rog de ce ar mai fi doar un an in care sotia decedatului si copilul adoptat ar putea deschide actiune in justitie.
In orice contract de vanzare cumparare, vanzatorul I'l garanteaza pe umparator impotriva evictiunii totals sau partial, adica impotriva tulburarii posesiei prin faota sa sau a unui tert. Astefle ca dvs ati avea actiune in garantarea contra evictiunii daca s ar intampla ca titlul dvs sa fie anulat, impotriva acestei vanzatoare, dvs fii d un dobanditor de buna credinta.
Daca se anuleaza certificatul de mostenitor se anuleaza si actele subsecvente si aici aveti acea actiune descrisa mai sus pt a cere despagubiri si restituirea pretului.
Este termenul de prescriere de 3 ani in care Sotia decedatului si copilul infiat pot introduce actiune in anularea certificatului de mostenitor.
La succesiune cine au fost martorii?
Martorii nu tb sa fie rude apropiate cu defunctul. De aceea se audiaza martorii pt respectarea adevarului. Persoane care l au cunoscut pe defunct si care nu au niciun fel de amestec in mostenire, fiind nepartinitori.
Multumesc mult pentru explicatii.
Martori la succesiune au fost 2 vecini (frati) ai defunctului , ei declarand la succesiune ca defunctul nu a fost insurat si nu are copii.
Acum eu ma intreb daca nu cumva notarul nu trebuia sa verifice toate aceste date la starea civila !!!! Nu intra oare in obligatia sa ??
Noi am dori sa ne apucam sa renovam casa si sa ne mutam anul viitor.Credeti ca e bine sau ar trebui sa asteptam pana se lamureste succesiunea?
Speta succesiune
User4567
Buna ziua! Avem urmatoarea speta:
Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)