avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate ...chitanta de mana,fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate ...chitanta de mana,fara succesiune

buna ziua
as avea si eu o intrebare ...sau mai multe de fapt
in anul 1975 un imobil a fost dobandit de tata si fiu,in cote egale (50%)cu chitanta de mana .
in familie mai exista 2 frati buni care nu au contribuit cu nimic la achizitionare .
in anul 1977 mama copiilor a decedat -nu exista acte de succesiune .
in anul 1983 a decedat si tatal (copropietar) -nu exista acte de succesiune .
cei 2 frati au locuit in imobil alaturi de fratele(coproprietar) pana in anul 1977,respectiv 1986.
fratele care a figurat in chitanta de mana locuieste acolo si in prezent , a achitat toate cheltuielile curente aferente imobilului (impozite...utilitati) a intretinut imobilul...dar nu are acte de proprietate altele decat chitanta initiala .
care sunt pasii de urmat pentru a deveni proprietar cu acte in regula?
se poate folosi de dreptul de uzucapiune ? este absolut necesara intocmirea de acte de succesiune dupa ambii parinti ?
va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: mobexport , utilizator 19:10, 24 Mai 2012
Dupa parerea mea, intai ar trebui facuta succesiunea dupa ambii parinti. Numai ca, in situatia in care nu aveti acte pentru imobil, nu stiu daca acesta ar putea fi inclus in masa succesorala.
Legal ati avea dreptul si la 1/3 din jumatatea cumparata de tatal dvs.
Intrebati la un birou notarial daca se poate dezbate succesiunea in conditiile in care nu aveti act de proprietate. Daca raspunsul este negativ, solicitati un certificat de calitate de mostenitor, in baza caruia inaintati o actiune in uzucapiune (de la 10 la 20 de ani). Atentie, insa, impotriva cui indreptati aceasta actiune. Bine ar fi ca vanzatorul sa mai fie in viata, in caz contrar actionati in judecata pe mostenitorii acestuia.
multumesc pentru raspuns .
din pacate ,dupa stiinta mea vanzatorul a decedat inainte de 1990..deci acum ar trebui sa luam legatura cu mostenitorii lui ..carora sa le solicitam sa ne acorde noua dreptul de proprietate in baza actului lor de succesiune ....sper sa nu fie cazul ...
poate exista posibilitatea ca acestia sa considere ca acea tranzactie a fost ilegala si sa solicite drept de proprietate asupra imobilului ?????
Nu le solicitati sa va acorde dreptul de proprietate, ci sa recunoasca vanzarea efectuata de autorul lor (persoana pe care au mostenit-o). Este posibil sa aveti "surpriza" (neplacuta) ca mostenitorii sa conteste vanzarea. Dar avand in vedere ca ati posedat imobilul in mod neintrerupt, ca un proprietar de buna credinta, instanta va va da castig de cauza. Daca s-au notat pe chitanta si eventualii martori, chemati-i si pe acestia in instanta, daca nu sunt martori ori au murit, trebuie sa chemati doi vecini, care sa confirme ca ati locuit acolo din 1975.
Buna ziua
Aveti 2 probleme:
1. Succesiunea
2. acte de proprietate pentru imobil
Pentru prima problema nu inteleg, daca imobilul a fost achizitionat de tata si un fiu, fiul era major? Daca da, in opinia mea tatal impreuna cu mama au cota de 1/2 din imobil, iar fratele 1/2. Deci fratii, culeg cote parti din cota parintilor impreuna cu fratele cumparator.
In ce privesc actele de proprietate pentru imobil, daca imobilul a fost achitat si detineti chitanta de mana, veti chema in judecata pe mostenitorii defunctilor vanzatori solicitand instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare - cumparare. Deci, daca imobilul a fost achitat, nu aveti ce uzucapa.Oricum, succesiunea trebuie facuta pt. ca nu este doar unul din frati mostenitor, ci la succesiune vin si ceilalti frati. Actiunea impotriva vanzatorilor trebuie deschisa de toti mostenitorii, pentru a obtine o hotarare care sa tina loc de act de vanzare - cumparare pentru tot imobilul. Daca tatal si fratele au cumparat terenul dupa care au edificat constructia, atunci trebuie sa solicitati si accesiunea.
Succes
multumesc mult pentru raspunsuri !
raspunsul pentru mobexport referitor la problema cu varsta celui de-al doilea "proprietar" este afirmativ,fratele implicat direct in tranzactie avand atunci 25 ani .
o sa incercam sa rezolvam problema noastra asa cum a-ti sugerat ,sper doar sa avem succes ,deoarece si vanzatorul de la acea vreme era destul de batran ,la randul lor copii dumnealui aveau varste inaintate (peste 50ani),acum ar trebui sa aiba in jur de 85 ani iar gasirea unor persoane descendente care sa ne ajute in rezolvarea problemei noastre cred ca va dura destul .......

Alte discuții în legătură

Uzucapiune 1voice 1voice Buna ziua! Cazul este urmatorul: Un imobil a fost cumparat cu chitanta de mana in '75 de catre o domn, acesta decedand ulterior. De atunci in casa ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana din 1977 cristinacraciunn cristinacraciunn Buna seara, Am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra. Parintii mei au achizitionat in anul 1979 un imobil incheiat cu o chitanta de vanzare-cumparare facuta ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune, inscriere in cartea funciara catalyynnn catalyynnn despe ce este vorba.................bunicul meu a decedat in 1972, bunica in 1977, casa in care locuiau a fost cumparata cu o chitanta de mana , tatal ... (vezi toată discuția)