avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Buna ziua!
Cazul este urmatorul: Un imobil a fost cumparat cu chitanta de mana in '75 de catre o domn, acesta decedand ulterior. De atunci in casa locuiesc sotia dumnealui si fiica, cea din urma mai avand inca 2 frati. La acest moment ambele doresc ca fiica sa ramana unic proprietar, deoarece ea se ocupa de ingrijirea mamei ei, temandu-se ca dupa moartea batranei sa nu vina si ceilati frati la mostenire. Imobilul si terenul aferent au doua roluri. La primarie taxele se platesc pe numele fostului proprietar prin fiica, iar pe celalat rol se platesc pe numele batranei. Intrebarea mea este:
Daca batrana, care doreste foarte mult ca fiica sa ramana unicul prorprietar merge sa dea declaratie notariala precum ca: desi ea apare in acte ca fiind cea care plateste, in fapt a platit fiica (batrana avand o pensie de pana in 400 lei) si ca timp de 2 ani a locuit in alta parte (exista martori in sensul asta), batrana ar mai putea uzucapa? Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
1voice, utilizator
Cel mai recent răspuns: mobexport , utilizator 20:14, 7 Mai 2012
Ca sa vorbim de uzucapiune, ar trebui, in primul rand, sa aveti cu cine va judeca, respectiv fostii proprietari din 1975 sau mostenitorii acestora. Sunt doua variante in care se poate obtine act de proprietate pe imobil: prin uzucapiune si jonctiunea posesiilor (de retinut ca dureaza, iar taxa de timbru judiciar este de 3% din valoarea estimata a imobilului) sau prin Ordinul Prefectului in baza art. 23 din legea 18/1991, prin comisiile locala si judeteana de fond funciar. Cine traia in 1986-1990? S-a dezbatut succesiunea de pe urma batranului? Cine sunt mostenitorii sai?
stim cine sunt fostii proprietari, am luat legatura cu dansii si le-am spus intentia noastra; cumparatorul, adica batranul a murit in '78, nu s-a dezbatut succesiunea, mostenitorii lui sunt batrana + 3 copii, printre care si fiica mai sus mentionata. Dorim sa mergem pe uzucapiune, insa pe mine ma interesa daca fiica se poate apara de mama sa si sa uzucapeze singura
S-a achitat pretul integral? Am inteles ca aveti chitanta de mana. Atunci ce treaba are uzucapiunea? Obligatia de a face sau actiune in realizarea dreptului. In opinia mea asta este solutia. Mostenitorii batranului decedat se judeca in contradictoriu cu vanzatorul (sau mostenitorii acestuia). Daca vanzatorul vine la primul termen de judecata si achieseaza la cererea dvs., ati rezolvat problema. In ce priveste taxa judiciara de timbru aveti posibilitatea scutirii, diminuarii sau esalonarii conform oug 51/2008.
Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana, mostenire favex favex Chitanta de mana este un inscris prin care un autor cumpara un lot de teren de la un vanzator, achita pretul , convenind de comun acord ca acest document ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune partiala favex favex Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana fara acoperire van_allen78 van_allen78 Buna seara ! va rog sa mi dati o idee cum as putea sa intabulez urmatorul teren INTRAVILAN : -in 1993 e cumparat de parintii mei (amandoi apar cu numele pe ... (vezi toată discuția)