avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana fara acoperire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana fara acoperire

Buna seara !
va rog sa mi dati o idee cum as putea sa intabulez urmatorul teren INTRAVILAN :
-in 1993 e cumparat de parintii mei (amandoi apar cu numele pe chitanta de mana);
-vanzatorul era una dintre fiicele proprietarei (proprietara atunci traia , azi nu);
-in 1993, fiica respectivei sustinea ca este terenul ei primit zestre, dar NU avea titlu de proprietate;
-1994, se face titlu de proprietate dar pe numele batranei, nu pe fiica care apare pe chitanta de mana ca vanzatoare;
-1995 unul dintre parintii mei cade grav bolnav, apoi decedeaza, iar toate raman nefinalizate;
-dorind sa intabulez terenul acum, situatia este in felul urmator:
-martorii au murit amandoi (desi exista sotiile lor care stiu de tranzactie) PLUS CA ARE O STAMPILA A PRIMARIEI CU SEMNATURA PRIMARULUI DE ATUNCI, CA UN FEL DE AUTENTIFICARE;
-in acest timp tatal meu a platit an de an impozit iar de cativa ani platesc eu;
-terenul apare pe titlul batranei, dar nu este intabulat nici de fiica sa vanzatoare, nici de cealalta fiica;
-pe titlu apar 17 ari neintabulati la terenul respective, dar eu nu detin decat 11 ari;
-au trecut 21 de ani de cand s-a cumparat terenul (si 20 de cand ei au titlu pe el), as putea sa invoc uzucapiunea sau sa-i cer instantei ca actul de mana sa fie recun. act authentic (ca de o intelegere nu cred ca se poate dupa 20 de ani) ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Panoiu , utilizator 11:24, 6 Februarie 2014
Buna seara,
De principiu puteti invoca o uzucapiune de peste 10 ani dar si constatarea dreptului de proprietate chemand ambele fiice ale proprietarei in instanta daca aceasta a decedat si nu s-a dezbatut succesiunea.
Mă întreb: actul sub semnătură privată (chitanţa de mînă) poate constitui just titlu pentru uzucapiunea de la 10 la 20 de ani?

Sunt tentat să-mi răspund că nu.
Dar au trecut peste 20 de ani.Sau... ar fi mai bine o intelegere amiabila la un notar, pe banii mei fireste, prin care sa intabulez ACUM ce nu s -a facutr atunci? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2014
van_allen78, utilizator
Bună ziua,

Aş fi de părerea lui Themis: nu cred că o chitanţă de mână poate constitui just-titlu pentru invocarea uzucapiunii scurte. Ca urmare, cred că aveţi două soluţii:

- dacă "arde" cu intabularea, încercaţi să rezolvaţi la un notar: trebuie făcute toate succesiunile din urmă pentru toate părţile implicate şi apoi trebuie încheiat un act de vânzare, care să consfinţească realitatea de fapt. Înainte de semnarea acestuia, înscrierea în cartea funciară va trebui făcută de actualii proprietari de drept (urmaşii bătrânei decedate în 1994), pentru că altfel cu veţi putea face înstrăinarea în cauză. Trebuie să fiţi însă conştient că parcurgerea tuturor acestor paşi poate fi destul de costisitoare şi, mai rău, că, pe parcursul procedurii, moştenitorilor bătrânei le pot "veni idei" - în sensul încercării de a reintra în stăpânirea terenului (putând ieşi de aici şi un proces), fie în sensul "şantajării" Dvs. pentru a obţine ceva bani în plus. Treaba depinde foarte mult de relaţiile pe care le aveţi cu oamenii respectivi şi de buna lor credinţă.

- dacă "nu arde" cu acea intabulare, aţi mai putea avea răbdare încă 9 ani, stăpânind ca şi până acum terenul, plătind impozitele şi urmând să invocaţi uzucapiunea la împlinirea termenului prevăzut în vechiul cod. Sau, dacă vă hotărâţi pentru noua lege civilă, cred că, beneficiind de sfaturile unei persoane competente, puteţi face uz de uzucapiunea extratabulară de 10 ani: dat fiind că NCC a intrat în vigoare în Octombrie 2011, cred că e posibil să invocaţi acest tip de uzucapiune peste 7 ani şi ceva mai mult de jumătate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune claudiatoma claudiatoma Buna seara Am eu nevoie de putin ajutor Bunicul meu in urma cu aproimativ 14 ani a cumpart de la cineva o bucata de pamant, fara act de vanzare cumparare, ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune fergus fergus In ce conditii se poate dobandi un drept de proprietate prin uzucapiune? (vezi toată discuția)
Uzucapiune holiday holiday Parintii au cumparat cu chitanta de mana in 1956 un teren pe care ulterior au construit o casa. Dupa decesul parintilor eu si fratele meu (singurii ... (vezi toată discuția)