avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Parintii au cumparat cu chitanta de mana in 1956 un teren pe care ulterior au construit o casa. Dupa decesul parintilor eu si fratele meu (singurii mostenitori) am renovat si extins constructia edificata de parinti. Parinti figureaza cu rol fiscal din momentul achizitionarii bunului. Chitanta s-a pierdut; exista o copie la dosarul de la fisc, dar se mentioneaza doar numele vanzatorului, fara alte date de identificare. Cu cine ma judec intr-o actiune in uzucapiune?

Dar in situatia in care bunul a fost transferat succesiv, prin chitante de mana, schimband pana in prezent 3 proprietari? Nu se cunoaste proprietarul initial!
intr-un caz de uzucapiune trebuie sa dovediti ca ati stapanit terenul si casa fara sa fiti deranjat,o periada de 30 ani,cu precizarea ca persoana de la care vreti sa dobanditi proprietatea sa stie ca detine mostenirea,altfel se poate invoca reaua credinta.depinde si ce acte detineti altele decat acea chitanta.

puteti cere in instanta sa vi se acorde titlul de proprietate,demonstrand ca ati fost un bun platnic in baza documentelor de la fisc si in baza chitantei de mana, si cu martori care stiu ca ati stapanit casa si terenul sub nume de proprietari.
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2009
Alin Popescu, administrator
Uzucapiunea de 30 de ani se poate invoca , spre deosebire de cea de 10 -20 de ani , chiar in lipsa unui just titlu .Posesia poate fi de buna sa de rea credinta , intrucat , legiuitorul a convenit ca, daca a existat o posesie atat de indelungata , nu are relavanta daca aceasta a fost exercitata cu buna sau rea credinta.

Chitanta de mana poate fi invocata ca just titlu , insa in cazul posesie de 10 -20 de ani.
Va indreptati impotriva ultimului proprietar , pe acest il putem considera "nediligent"
Multumesc pt raspunsuri, dar am intrebat cu cine ma judec daca nu cunosc ultimul proprietar (posesor de titlu!)!!
Chitanta e pe numele lui Popescu X, fara alte date de identificare ale vanzatorului. Numai dupa nume nu am cum sa-l identific (cam notarilor cere data deces si ultimul domiciliu; politia - evid populatiei cere date de stare civila - CNP, nume parinti, data nasterii, etc., date pe care nu am de unde sa le aflu!). In aceasta situatie, ca si in cazul transmiterilor succesive pe baza de chitanta de mana, pe cine chem in judecata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana fara acoperire van_allen78 van_allen78 Buna seara ! va rog sa mi dati o idee cum as putea sa intabulez urmatorul teren INTRAVILAN : -in 1993 e cumparat de parintii mei (amandoi apar cu numele pe ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune 20 de ani marian barbu marian barbu va salut am si eu urmatoarea speta parintii mei au cumparat o casa in jud giurgiu acum 22 de ani cu chitanta de mana,au locuit neintrerupt la adresa respectiva ... (vezi toată discuția)
Termen limita la uzucapiune ? van_allen78 van_allen78 Buna seara! Va rog sa mi spuneti daca as putea sa invoc uzucapiunea scurta (10-20 ani) la un teren intravilan cumparat acum 22 de ani sau din cauza ca s a ... (vezi toată discuția)