avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Buna seara
Am eu nevoie de putin ajutor
Bunicul meu in urma cu aproimativ 14 ani a cumpart de la cineva o bucata de pamant, fara act de vanzare cumparare, decat cu un inscris sub semnatura privata.
Intre timp proprietara a decedat, fara a putea incheia un act de vanzare cumparare cu bunicul meu.
Martori la incheierea acestui inscris au fost , fata si ginerele bunicului, iar din partea cealalta a fost nora proprietarului.
Avand in vedere ca si nora a decedat, fiul proprietarei (sotul martorei) impreuna cu sora sa vitrega au vandut altcuiva acea bucata de pamant. In 1996 a facut chitanta de mana, au chemat un expert pentru evaluare terenului, bunicul meu inca mai avand un document de la cadastru, al acelui teren.Doar atat avem + martori.(din cate am vazut eu exista si drepturi ale arendasului, si dreptul de uzucapiune ). Acum bunicul a primit o notificare +copie contract VC din partea noului cumparator, prin care i se solicita eliberarea locului " folosit prin abuz".

Intrebarea mea este, acest inscris de mana nu mai are nici o valoare?
Cat la % are sansa o actiune in judecata?
Se poate invoca vreun drept avand in vedere ca in acea chitanta de mana este specificata suma pe care bunicul meu a dat-o in acel moment i,ar persoana confirma ca acei bani i-a luat in intregime??

Va multumesc anticipat
Cu stima
Claudia Toma
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 21:58, 6 Aprilie 2010
Are valoare.Este nevoie de o actiune in constatare in vederea obtinerii unei Hot.jud.care sa tina loc de act autentic.Puteti proba cu martori. Pentru succes aveti nevoie de un avocat.
Zero sanse.
Uzucapiunea nu se aplica in speta.
Trebuia sa solicitati in 96 sau de atunci, oricand va trecea prin cap, instantei sa pronunte, pe baza inscrisului, o hotarare care sa tina loc de titlu.
Daca proprietarul actual, sau chiar fiul fostei proprietare si-a inscris in cartea funciara dreptul de proprietate ( intabulare) el are drept de proprietate si punct.
Ma gandeam ca se poate macar invoca dreptul de uzucapiune intrucat acea chitanta de mana specifica , ca acel teren a fost vandut prima data in 1991 tot bunicului meu dupa care in 1996 a mai cerut ceva banuti pentru teren. Nici macar asa ca o folosinta cu buna credinta , neintreupta timp de aproape 20 de ani nu se poate invoca nimic in instanta???? Nu trebuia mai inati vanzatorul sa il intrebe pe bunicul daca vrea sa cumpere??
Oricum bunicul nu a stiut d vanzarea terenului decat dupa ce a primit notificarea .
Oricum va multumesc pentru raspunsuri
problema e ca in actul de vanzare cumparare al noului proprietar nu scrie in dreptul numarului de carte funciara nimic, doar un numar de cadastru
V-am spus ca nu se aplica uzucapiunea in speta, poate trebuia sa dau mai multe detalii: pt uzucapiunea scurta, de 10-20 de ani, e nevoie de just titlu, care sa provina de la un non-proprietar. Or, dvs. aveti un titlu, nu just titlu, care provine exact de la proprietar. Deci nu.
Doar ca, in regimul actual de instrainare a terenurilor nu este valabil. Trebuia act autentic, la notariat, cu toate documentele necesare ( cadastru, intabulare etc.).

Daca ziceti ca va tine, solicitati acum instantei o hotarare care sa tina loc de titlu. Oricum nu aveti ce pierde, mai ales dc ziceti ca nu au intabulare actualii proprietari. Si, intr-un proces, ei pot interveni si va pot opune titlul lor.
Puteti incerca.
Va recomand sa va angajati un avocat specializat.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie achizitiva anyteodorescu anyteodorescu buna ziua, in urma cu 10 ani mama mea a cumparat un teren intravilan in provincie cu chitanta de mana, plateste impozitul pe numele ei, terenul este cultivat ... (vezi toată discuția)
Titlul de proprietate haiman haiman bune ziua eu am cumparat an 1984 un teren cu casa de 3 camere acesta mea fost vandut cu chitanta de mana petru ca asa era atunci acum vreau sa optin titlu de ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana fara acoperire van_allen78 van_allen78 Buna seara ! va rog sa mi dati o idee cum as putea sa intabulez urmatorul teren INTRAVILAN : -in 1993 e cumparat de parintii mei (amandoi apar cu numele pe ... (vezi toată discuția)