avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie achizitiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie achizitiva

buna ziua,
in urma cu 10 ani mama mea a cumparat un teren intravilan in provincie cu chitanta de mana, plateste impozitul pe numele ei, terenul este cultivat anual, inrebarea ese daca se poate apica prescriptia achizitiva de 10 ani intrucat vazatorul locuieste in aceeasi comuna cu terenul, si la ce institutie ar trebui sa fac demersurile necesare pentru a intra in legalitate( cadastru, intabulare)
Din punctul meu de vedere nu sunt indeplinite conditiile pentru uzucapiunea de scurta durata, in primul rand pentru ca acea chitanta de mana nu poate avea valorea unui "just titlu",nefiind realizat transferul proprietatii
Ca sa intrati in legalitate luati pe cetateanul vanzator de manuta si mergeti la notar si incheiati un act de vanzare-cumparare in regula; ori, promovati o actiune in instanta care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare contra celui de la care aveti terenul. Ori, mai asteptati inca 20 de ani pentru a se indeplini conditiile uzucapiunii de 30 de ani. ce nu pricep eu, este in baza carui act va incaseaza primaria impozit pe numele dvs, intrucat acea chitanta de mana este ceva mai mult decat nimic, ca sa nu avem cosmar in fiecare noapte ca se razgandeste nea Ion, isi ia terenul inapoi si ramaneti cu banii dati.
De acord cu Kyandra. Cu o singura diferenta: fara cadastru si intabulare nu poate incheia contractul de v-c. Asa ca ramane actiune in constatare sau actiune in realizarea dreptului. Atat timp cat pretul a fost achitat integral oricum nu se pune problema uxucapiunii. Competenta este judecatoria unde este terenul. Banuiesc ca mama plateste impozitul pe numele ei pt. ca s-a inscris pe rol. Dar asta nu inseamna ca este proprietar.
Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru si intabulare teren laurentiuu laurentiuu Vrem sa facem partajul dupa moartea parintilor . Terenurile nu au act de vanzare cumparare, chitante de mana sau altceva, nu am gasit.Practic nu avem nimic, ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare johnny82drs johnny82drs o intrebare din nou nu stiu cum sa explik mai exact dar incerc tot posibilul . tatal meu a cumparat o casa in anul 1987 cu chitanta de mana vanzatorul avea in ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana cu martori este valabila. berevtx berevtx Buna ziua, acum 11 ani cam in 2001,2002 socrii mei au cumparat o casa in jud. Buzau si au facut o chitanta de mana cu sase martori, iar pe chitanta specifica ... (vezi toată discuția)