avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana cu martori este valabila.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana cu martori este valabila.

Buna ziua, acum 11 ani cam in 2001,2002 socrii mei au cumparat o casa in jud. Buzau si au facut o chitanta de mana cu sase martori, iar pe chitanta specifica ca daca vanzatorul se razgandeste cu nprivire la vanzarea casei in inapoiaza cumparatorului de 2 ori suma .
Nu se specifica dupa cat timp se poate sa se razgandeasca, iar acum doua zile socrii mei sau pomenit cu ei ca vor casa inapoi.
Ce se poate face in cazul acesta?
Cel mai recent răspuns: berevtx , utilizator 10:21, 19 August 2012
Cei ce vor casa inapoi sa-i actioneze in instanta pe socrii dvs. Nu spun ca asta ar fi o solutie pentru recuperarea casei, dar altcumva este imposibil.
Vanzarea unei constructii cu destinatia de locuinta trebuia facuta prin notar.Chitanta respectiva poate fi dovada platii efectuate dar clauza de rascumparare inserata este nula.Eu zic ca e mai bine sa primeasca dublul sumei platite daca li se ofera.In instanta ar putea sa primeasca doar suma platita de dansii cand au cumparat casa.
Cumva martorii trebuiau enumerati pe chitanta de mana?
catalin2832 a scris:

Claudiu90 a scris:

Vanzarea unei constructii cu destinatia de locuinta trebuia facuta prin notar.Chitanta respectiva poate fi dovada platii efectuate dar clauza de rascumparare inserata este nula.Eu zic ca e mai bine sa primeasca dublul sumei platite daca li se ofera.In instanta ar putea sa primeasca doar suma platita de dansii cand au cumparat casa.

Actul incheiat de mana este perfect valabil. Inainte oamenii de la tzara nu mergeau la notar. Incheiau astfel de tranzactii, scrise de mana in prezenta mai multor martori.
Tranzactii s-au facut de mii de ani si fara notar.

O fi considerat valabil la tara, intre nea Petre si tanti Leana, dar conform legii din Romania, transferul dreptului de proprietate asupra unui imobil nu opereaza decat in baza unui contract de vanzare-cumparare incheiat in fata unui notar, nu pe o fituica de mana iscalita pe colt de masa, chiar daca tot satul este martor.

Ontopic: incercati sa introduceti dvs. o actiune pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare-cumparare, avand ca parati pe fostii proprietari ai casei. Oricum, aceasta actiune trebuia introdusa demult, acea chitanta sau cum s-o numi ea, nu este act de proprietate, in baza ei nu se poate face cadastru si intabulare si orice birou de impozite si taxe "normal la cap" (zic asa, pentru ca am vazut, din pacate, si destule exceptii) nu ar trebui s-o ia in considerare pentru schimbarea titularului de rol fiscal.
Martorii sunt enumerati pe chitanta.

Alte discuții în legătură

Achizitie teren fara autentificare notariala badila steluta badila steluta am vindut un teren arabil in anul 2005 fara a incheia un inscris intr-o forma prescrisa de lege respectiv autentificare notariala,. tranzactia s-a ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana pedro72 pedro72 Tatal meu a cumparat o casa in 1962. Intre intre el si propietar s-a incheiat o chitanta de mana cu martori. In aceasta chitanta de vanzare cumparare este ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana cristi valentin cristi valentin so crul meu a cumparat o casa in baza unei chitante de mana in anul 1979.vechiul proprietar nu avea acte la casa,avea doar o chitanta de mana in care cumpara ... (vezi toată discuția)