avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana

so crul meu a cumparat o casa in baza unei chitante de mana in anul 1979.vechiul proprietar nu avea acte la casa,avea doar o chitanta de mana in care cumpara un teren,acelasi teren pe care s-a construit casa,de proprietarul de la care a cumparat socrul meu.de atunci socru plateste taxe si impozite, dar nu a facut nici un act cu vechii proprietari.intre timp au murit acei oameni,a murit si socrul meu,de curand,iar acum am vrea sa facem actele.
intrebarile ar fi:mostenitorii celor de la care a cumparat casa pot avea pretentii in cazul unui proces?ce probleme as putea intampina pe parcursul unui proces?ce cale ar fi mai simpla pt mine pt a termina cat mai repede?
ma puteti ajuta cu sfaturi?va rog.
Cel mai recent răspuns: Anda Alexandra Schieszer , Avocat 22:32, 13 Octombrie 2008
Pe baza chitantei de mana a fost inregistrata casa la „Taxe si impozite”? Numele socrului dv figureaza in evidentele de la „Finante”? E posibil sa fi platit dumnealui impozitul, dar sa figureze in actele de la „Finante” un alt nume...

Pe chitanta de mana scrie ca vanzatorul isi ia angajamentul sa mearga la notar si sa incheie un contract de vanz-cump cu cel care a dat banii pt casa? Exista pe aceasta chitanta semnatura unui martor?

Nu a cerut nimeni reconstituirea dreptului de proprietate pt terenul cumparat initial de cel care a cosnstruit si vandut casa?

Pt ca ati avut in posesie casa si terenul aferent e posibil sa puteti solicita in instanta o hotarare care sa tina loc de contract de vanz-cump (mai ales daca scrie ca vanzatorul isi luase angajamentul de a merge la un notar pt definitivarea vanzarii, adica, pt incheierea contr de vanz-cump).

In functie de informatiile pe care le oferiti, cei care au cunostintele necesare va pot ajuta cu idei de posibila rezolvare a situatiei.

Fara legatura: Sper ca nu s-a inregistrat de 2 ori mesajul, ca s-a produs o cadere de tensiune...
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator
la taxe si impozite se plateste impozit pe aceasta cladire si pe teren pe numele socrului,soacrei si celor doi copii,asa este trecut in actul scos de la taxe si impozite
nu exista scris pe chitanta de un angajament pt a merge la notar.
pe chitanta sant trecuti 3 martori.doi vecini,din care unul a murit,plus o ruda.
nimeni nu a cerut pana acum dreptul de proprietate.
O solutia legala si destul de utilizata este „promisiunea de vanzare” (= chitanta pe care o aveti dv, probabil e valabila si daca nu se „promite vanzarea”, dar se intelege... cred!). Autentificata la notar, aceasta poate tine locul actului de vanzare-cumparare. De aceea, ma gandesc ca ar fi bine sa vorbiti cu un notar si acesta va spune exact ce trebuie sa faceti (sau, platiti o consultatie la un avocat – consultatia nu costa la fel de mult ca o reprezentare in fata instantei!) Notarul va cere inabularea, pe baza documentelor ce le veti prezenta dv., adica, un dosar cadastral... Cel care a construit casa nu a cerut inscrierea in CF? In acest caz cred ca nu va mai trebui sa cheltuiti pt dosarul cadastral. Nu e o certitudine!
Prima inregistrare in cadastru si cartea funciara presupune intocmirea unei documentatii cadastrale de un agent cadastral si depunerea la biroul de cadastru si publicitate imobiliara a dosarului, care va cuprinde: documentatia cadastrala, cererea de inscriere, actul de identitate al solicitantului, actul doveditor al dreptului de proprietate (in original sau copie legalizata), certificatul fiscal (de la „Finante”, unde platiti impozitul) si dovada achitarii tarifului pentru prima inregistrare.

Mai mult, chiar nu stiu ce sa va spun..., dar va doresc succes!
P.S. Ati "iesit" chiar in timp ce editam mesajul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
trope_doi a scris:

O solutia legala si destul de utilizata este „promisiunea de vanzare” (= chitanta pe care o aveti dv, probabil e valabila si daca nu se „promite vanzarea”, dar se intelege... cred!). Autentificata la notar, aceasta poate tine locul actului de vanzare-cumparare.



Soluţia propusă de trope_doi este fezabilă. Mai rămîne doar să găsiţi notarul potrivit! :help:

Vă dau o descriere aproximativă a acestuia: trebuie să fie cel puţin orb, surd şi mut. ªi să fie dispus să autentifice o chitanţă între persoane decedate. Lucru care, dacă îndeplineşte condiţiile descrise, este ca şi făcut.


Liviu S.Bordaş




Scuze! Cum... n... nu se poate face? Cu scuzele de rigoare... Poate am scapat pe aratura, dar chiar am vazut o inscriere a dreptului de proprietate (inscriere demarata) pe baza unei chitante semnata de doi oameni care la data respectiva nu mai erau! Fiica celui care figura „cumparator” pe chitanta si-a inregistrat casa... Avea certificat de mostenitor... Au fost martori (cei care figurau pe „chitanta” si altii), cu declaratii date in fata notarului... Hm, poate pt ca nu erau mostenitori din partea vanzatorului (care a scris la acel mom: „se va intocmi contractul de vanzare-cumparare cand va dori cumparatorul”)? Cert este ca respectivul imobil s-a inscris – erau autorizatii de construire, avize... Poate... erau altele considerentele...?

Daca nu va cer prea mult, imi explicati? Chiar nu vreau sa ametesc oamenii! Multumesc.

Alte discuții în legătură

Recunoastere chitanta de mana madalinbm madalinbm Buna ziua. Sunt un locuitor al sectorului 1 din Bucuresti si am o problema cu o chitanta de mana in baza careia s-a intocmit un certificat de ... (vezi toată discuția)
Dobandire act proprietate corinau corinau In anul 1960 socrul meu a cumparat in baza unei chitante de mana un lot de casa in supr de 500mp, de la o persoana care il detineau ca mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)
Buna seara! va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme... 1. ... irina_irina irina_irina Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme... 1. Socrii mei au cumparat de la parinti un teren pe care au facut casa. Actul s.a incheiat prin ... (vezi toată discuția)