avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana

so crul meu a cumparat o casa in baza unei chitante de mana in anul 1979.vechiul proprietar nu avea acte la casa,avea doar o chitanta de mana in care cumpara un teren,acelasi teren pe care s-a construit casa,de proprietarul de la care a cumparat socrul meu.de atunci socru plateste taxe si impozite, dar nu a facut nici un act cu vechii proprietari.intre timp au murit acei oameni,a murit si socrul meu,de curand,iar acum am vrea sa facem actele.
intrebarile ar fi:mostenitorii celor de la care a cumparat casa pot avea pretentii in cazul unui proces?ce probleme as putea intampina pe parcursul unui proces?ce cale ar fi mai simpla pt mine pt a termina cat mai repede?
ma puteti ajuta cu sfaturi?va rog.
Cel mai recent răspuns: Anda Alexandra Schieszer , Avocat 22:32, 13 Octombrie 2008
trope_doi a scris:

Daca nu va cer prea mult, imi explicati? Chiar nu vreau sa ametesc oamenii! Multumesc.



Chiar dacă acesta nu este decît un forum, cei care pun întrebări aşteaptă o soluţie la problemele lor. Firesc ar fi să primească răspunsuri care să le deschidă un drum. Ori, dacă răspunsurile sunt după ureche, drumurile se vor dovedi nişte fundături.

Notarul nu poate autentifica decît actele semnate de părţi în prezenţa sa, după ce identifică părţile şi după ce acestea consimt la autentificarea actului. Prin urmare, un act semnat acum treizeci de ani nu poate fi autentificat. Mai ales că părţile au decedat, aşa cum a relatat cel care a postat topicul. Dacă ar fi fost în viaţă, ar fi trebuit să se prezinte în faţa notarului pentru a semna un nou act.

Nu ştiu ce înscriere în cartea funciară aţi văzut, întemeiată pe chitanţă de mînă. Poate vorbiţi despre înscrierea unei hotărîri judecătoreşti pronunţate în urma unui proces în care reclamantul invoca existenţa unei astfel de chitanţe, în fapt a unui antecontract, solicitînd instanţei să pronunţe o hotărîre care să ţină loc de act translativ de proprietate. Este perfect posibil. Acţiunea poate fi pornită şi de moştenitorii acelei persoane (promitentul cumpărător), şi nu numai împotriva promitentului vînzător, ci şi împotriva moştenitorilor acestuia.

Poate că aţi văzut înscrierea dreptului de proprietate dobîndit prin acte încheiate în temeiul art.6 din Titlul X al Legii 247/2005. Sau ştiu eu ce altceva aţi avut impresia că aţi văzut.

Îmi permiteţi să vă dau un sfat? Cred că îl bănuiţi.

Mai bine vă dau un exemplu: nu cred că am vreun răspuns postat la secţiunea de drept penal. Pentru că nu stăpînesc materia. De priceput, însă, vorba românului, mă pricep.

În felul acesta nu veţi mai risca nicio reacţie acidă. Aşa cum a fost reacţia mea, pentru care, dacă o consideraţi exagerată, îmi cer anticipat scuze.
ªi nici nu riscaţi să ameţiţi pe cineva.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
themis, utilizator
Va multumesc pentru rabdare.
Nu am considerat reactia exagerata! Trebuie sa recunosc m-am distrat (desi, poate, nu era cazul) - descrierea notarului a fost... !!! Din punctul meu de vedere, criticile sunt constructive. Voi afla exact cum sta treaba cu respectiva inscriere, pt... cultura mea generala.
Cu stima.
Opinia mea e sa mai asteptati un an si sa faceti o uzucapiune de lunga durata daca tot s-au platit impozite si alte taxe de catre socru dumneavoastra.
ce este incurcat incurcat ramane ........
Faceti o actiune in constatare si mai angajati si un avocat sa va descurce incurcaturile de-a valma ... pentru ca in timp s-ar putea sa nu mai aveti nici un drept asupra pretinsei proprietati. In Romania europeana de azi proprietatea nu se mai dobandeste prin chitante de mana... ! Treziti-va la realitate.. care notar incheie acte de transmisiune proprietate imobiliara in baza unor chitante de mana ?!
Uzucapiune. Problema e ca paratii in cauza au decedat. Trebuie facuta o cerere catre Camera Notarilor sa va comunice daca si la ce notar s-a dezbatut succesiunea dupa parat pentru a stabili daca exista sau nu mostenitori. Daca exista va indreptati actiunea impotriva lor, daca nu exista solicitati instantei sa faca o adresa in vederea instituirii unui curator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere chitanta de mana madalinbm madalinbm Buna ziua. Sunt un locuitor al sectorului 1 din Bucuresti si am o problema cu o chitanta de mana in baza careia s-a intocmit un certificat de ... (vezi toată discuția)
Dobandire act proprietate corinau corinau In anul 1960 socrul meu a cumparat in baza unei chitante de mana un lot de casa in supr de 500mp, de la o persoana care il detineau ca mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)
Buna seara! va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme... 1. ... irina_irina irina_irina Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme... 1. Socrii mei au cumparat de la parinti un teren pe care au facut casa. Actul s.a incheiat prin ... (vezi toată discuția)