In anul 1960 socrul meu a cumparat in baza unei chitante de mana un lot de casa in supr de 500mp, de la o persoana care il detineau ca mostenire de la tatal sau printr-un act de vanzare cumparare autentificat prin tribunal in anul 1920.
Pana la aceasta data socrul meu nu a incheita un act de vanzare cumparare, vanzatorul decedand.Mentionez ca acesta are mostenitori si in titlul de proprietatae al acestora nu se regasesc cei 500 mp, vanzarea facandu-se inainte.Cum poate socrul meu sa obtina actul de proprietate.
cu multumiri,
Corina
Prin invocarea in instanta a uzucapiunii de 30 de ani.
Prin aceasta actiune trebuie sa demonstreze in instanta ca timp de 30 de ani a avut posesia acelui imobil ,neantrerupt.
In actiune se accepta dovada cu inscrisuri(in cazul d-voastra un inceput de dovada inscrisa) si martori.
Un notar nu poate intocmi acest act in baza actului de mostenire al mostenitorilor , precum si actului acestora de proprietate (tinand cont si de actul de vanzare cumparare autentificat din anul 1920)?
Cu respect,
Corina
Nu, intrucat din 1920 si pana acum a intervenit cel putin o scoatere din circuitul civil a terenului respectiv si anume in timpul regimului comunist, cand a fost desfiintata proprietatea privata asupra terenurilor. Eu nu va sfatuiesc sa apucati calea instantei (taxa de timbru la actiunile in constatarea uzucapiunii este de cam 3% din valoarea estimata a imobilului in cauza).
Sa mearga socrul la primarie si sa solicita Ordinul Prefectului in baza art. 23 din legea 18/1991 (acesta va constitui actul de proprietate). Dosarul contine:
- cerere si acte stare civila ale socrului;
- extras registrul posesorilor 1990 si registrul agricol 1986-1990 pentru pozitia de rol aferenta acelui imobil (de la primarie);
- istoric de rol fiscal;
- schita cadastrala a terenului, executata de un expert autorizat (plan de amplasament 1/2000);
- declaratii vecini cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din acte;
- copie chitanta de mana.
Succes!