avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana, mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana, mostenire

Chitanta de mana este un inscris prin care un autor cumpara un lot de teren de la un vanzator, achita pretul , convenind de comun acord ca acest document constituie un act de vanzare pana la facerea actelor la serviciul de cadastru al Sfatului Popular din acea vreme, respectiv 1956. Autorul moare avand 2 mos-tenitori. Intrebarea este urmatoarea: la dezbaterea succesiunii la notar acest document care este totusi un act de valoare pe care practica judecatoreasca il considera o promisiune de vanzare nu poate fi transmis mostenitorilor in masa succesorala la capitolul : bunuri mobile ?. Este clar ca nefiind un act autentic nu poate fi act de vanzare cumparare deci incadrat ca bun imobil.
Stimate domn,
Cu acea chitanta de mana cumparatorii sau descendentii lor sa cheme in judecata pe vanzatori sau descendentii lor pentru o uzucapiune fie de 10-20 de ani sau de 30 de ani.
Dupa aceia se pot dezbate succesiuni.
ce s-a intamplat cu terenul respectiv? mostenitorii au platit impozit, l-au folosit, au construit imobile pe el??

in nici un caz chitanta de mana nu poate fi considerata un bun mobil, ca facand parte din masa succesorala.
iar pentru o actiune in constatare cred ca e prescris demult termenul legal ..
Chitanta de mana poate fi considerata ca o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, actiune in instanta ptr.pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract vanzar-cumparare, conform vechiul cod civil,chitanta fiind emisa in anul 1956, mai puteti formula actiune ptr.uzucapiunea de 30 ani,oricum trebuie sa mergeti la un avocat cu actele pe care le aveti si consultanta.Chitanta respectiva nu este bun mobil care sa fie inclus in masa succesorala.
Dar pntru a promova o astfel de actiune nu trebuie ca succesorii ca aiba calitatea de mostenitori legali?
Am pregatit dosarul de uzucapiune prin jonctiunea posesiilor timp de un an de zile. I-am cautat mostenitorii fostului proprietar pina si in cimitir si tot i-am gasit. Problema este ca in initierea actiunii in instanta trebuie sa dovedesc calitatea de reclamanta ori pentru aceasta ar trebui sa dezbat succesiunea la notar pentru a deveni mostenitori legali. Acum practic suntem fiicele defunctului.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune partiala favex favex Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in ... (vezi toată discuția)
Detalii despre actiune in constatare ! Axxy007 Axxy007 Bunza Ziua . Problema mea este urmatoarea : Soacra mea a cumparat in anul 2003 un teren de 1600 mp de la numitul J.I. care acum este decedat . Datorita ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)