avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu de munca pe concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu de munca pe concediu

un angajat a declarat ca vrea sa dea unitatea in judecata, intrucat ultimii ani nu a beneficiat de concediu de odihna, el urmand sa solicite banii pe concediu. Faza e ca nu l-a obligat nimeni sa nu isi ia, dimpotriva el a vrut sa vina la servici, intrucat, in functie de zilele lucrate, la sfarsitul anului se imparteau catre angajati surplusul din profitul previzionat. In cazul in care intr-adeva na va chema in judecata, cum putem sa ne aparam? si ce atuuri are el? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Catalin Haseru , utilizator 16:06, 13 August 2008
Angajatul dvs. era necesar sa depuna cerere de concediu. Dvs. ca firma puteati acorda sau nu in aceea perioada concediul. In cazul in care nu a depus cerere se considera ca nu a avut nevoie de ea drept pentru care nu a solicitat, iar cu forta nu poti sai dai la cineva ceva daca nu vrea, deci a acceptat situatia deci suporta consecintele.
Ar fi aproape dragut ceea ce scrieti, dar nu e deloc asa. Nu puteti aplica rationamente de acest fel acolo unde exista reglementari stricte.

1) Salariatul NU poate renunta la drepturile care ii sunt recunoscute prin lege, in special cel la concediu de odihna (vezi articolele 11, 38 si 139 din Codul Muncii).

2) Concediul de odihna trebuie efectuat anual:

Codul Muncii

Articolul 141
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

si

Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010
Articolul 60
(2) Cand din motive neimputabile salariatului acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.


Acordarea dreptului la concediu de odihna nu e conditionata nici de interesul manifestat de salariat, nici de existenta unei cereri scrise. Este obligatia angajatorului sa ia toate masurile pentru administrarea propriei afaceri, cu respectarea legii si a acordului partilor. Acolo unde salariatul nu poate dispune de dreptul sau, angajatorul nu are de ales: urmeaza legea si nu vointa salariatului.

Ma tem ca acest caz este unul in care nu aveti cum sa prevalati. Salariatul are aproape toate argumentele legale de partea sa, in vreme ce dvs. nu aveti mai nimic.
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2008
klewos, utilizator
ce se poate intampla in cazul in care un angajat isi face cerere de concediu, primeste banii, dar o parte din concediu continua sa vina la locul de munca. NU i se face chemare din concediu oficiala. Daca da unitatea in judecata, poate dovedi ca a fost la servici cu actele societatii pe care le-a semnat in acea perioada? Si in cazul acesta, in care el a venit la servici, nefiind chemat de catre societate, poate solicita plata drepturilor salariale pentru acele zile in care face dovada ca a lucrat, in timpul concediului de odihna?
Si salariatului si angajatorului le-au convenit, deopotriva, situatia. Primul a beneficiat de acel surplus de profit iar cel de al doilea de munca celuilalt.
Vinovati sunt amandoi dar numai salariatul poate face plangere, angajatorul nu.
Conform art.287 din Codul muncii "sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare", ceea ce va fi foarte greu pentru dvs. Va sfatuiesc sa angajati un avocat specialist in dreptul muncii.
Concediul de odihna nu se acorda retroactiv decat pentru un an in urma. Daca nu l-ai luat, sa fii sanatos!
Compensarea in bani se face numai la incetarea contractului individual de munca.
Si in acest caz salariatul are castig de cauza. El va putea oricand sustine ca angajatorul i-a transmis "informal" chemarea din concediu (modalitate de comunicare frecvent practicata la noi; mai ales, presarata cu un limbaj voalat amenintator). Pe de alta parte, nici un angajator nu ar face chemarea oficiala in scris (ar risca sa fie utilizata impotriva lui).

Am uitat un amanunt la mesajul anterior. Tineti cont si de faptul ca procedura in astfel de litigii de munca e destul de dura:


Articolul 287
Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.


Ceea ce, la fel, va pune intr-o situatie foarte delicata si cu putine sanse de castig.

In acest caz, rezolvarea cea mai putin costisitoare (in bani si in timp) pentru firma este sa satisfaceti pretentiile banesti ale salariatului si, evident, sa nu repetati scenariul in cazul altora de acum inainte. Transarea litigiului in instanta nu va avantajeaza deloc.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna initiativa angajator AnaMariaAndreea56 AnaMariaAndreea56 Buna ziua, Din lipsa de lucru, angajatorul ne trimite acasa cam o zi pe saptamana. Pentru acele zile trebuie sa semnam cereri de zile de concediu de odihna. ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu neefectutate AlexSlevin AlexSlevin Buna ziua, Este sau nu dreptul meu ca angajat sa aleg daca vreau sa fiu platit pentru zilele de concediu neefectuate in momentul in care mi se incheie ... (vezi toată discuția)
Intocmitrea statului de plata komon komon Sunt intr-o mare dilema si poate reuseste cineva sa-mi de-a un raspuns exact. Care sunt documentele de baza pentru intocmirea unui stat de plata? as dori sa ... (vezi toată discuția)