Sunt intr-o mare dilema si poate reuseste cineva sa-mi de-a un raspuns exact.
Care sunt documentele de baza pentru intocmirea unui stat de plata? as dori sa stiu si articolul de lege care precizeaza aceste documente.
O alta intrebare ar fi daca concediile de odihna se inregistreaza in pe statul de plata doar in baza cererilor angajatilor ?
Va intreb lucrul acesta deoarece eu am trimisfirmei care face statele , pontajele cu concediile aferente celor care au beneficiat , in schimb cererile de concediu ale salariatilor au ajuns mai tarziu.Pe statul de plata nu s-au inregistrat concediile aferete motivand ca nu puteau sa faca lucrul acesta fara cererea in fata atunci cand s-a intocmit statul.
Multumesc
Mai precizez si faptul ca bonurile de masa totusi s-au retinut salariatului ptr zilele aferente de concediu.
Statele de plata se intocmesc in baza pontajului zilnic, respectiv a foii colective de prezenta.
Concediile se efectueaza, conform codului muncii in baza programarilor individuale sau colective efectuate pana la sfarsitul anului precedent pentru anul in curs. Desigur ca si cererile salariatilor sunt de luat in seama, dar in principal aceasta programare trebuie avuta in vedere.
:stunned: Auoleu, concediul se realizeaza in baza programarilor si pt mai multe detalii uite norma legala :
CAPITOLUL III
Concediile
SECŢIUNEA 1
Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
(4) Abrogat.
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Art. 142. - Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Art. 144. - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Art. 145. - (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
si zilele in care au fost concedii de odihna cum apar in statele de plata???
Pentru a face lumina in acest caz este nevoie de a studia contractul de prestari servicii incheiat cu respectiva firma si vazut ce scrie acolo referitor la concediile de odihna.
Eu consider ca raspunderea in ceea ce priveste efectuarea concediilor de odihna (existenta cererii) o are numai angajatorul daca in contractul de prestari servicii nu se prevede altfel.
Sunt foarte curios cum apar angajatii in statul de plata in acele zile pentru ca si in cazul zilelor de CFS e nevoie de cerere, iar nemotivati ar fi un abuz din partea prestatorului de servicii.
motivul pentru care am cerut un raspuns in ceea ce priveste intocmirea statului de plata lunar este acela ca persoana responsabila care face salariile sustine ca nu tine cont de pontaj (pentru salariatii cu CO ) decat daca vede si cererile de CO.
Acest lucru vreau sa stiu da este precizat undeva iar pentru afirmatia ca se sterge cu ele la f... daca asa ar trebui sa faca.