avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drept de a munci ca cetatean roman
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drept de a munci ca cetatean roman

Buna seara. Un amic de-al meu, fost cetatean moldovean, este in prezent cetatean roman cu act de cetatenie romana, de 7 luni de zile. Intrucat nu are buletin de identitate romanesc (deoarece numai dupa 6 luni de zile ii dau ce-i de la Sectorul 1 Bucuresti, de la Starea Civila, dupa ce depune dosarul cu actul de cetatenie roamana dobandit si altele) si nici permis de sedere (de care nu mai are nevoie pentru ca e cetatean roman si e oricum expirat in prezent permisul de munca), i s-a spus ca nu se poate angaja legal deoarece exista se pare un vid in legislatia romaneasca la acest capitol. Ce poate sa faca ca sa intre in legalitate la angajator? Stiti vreo lege care sa ii dea dreptul de a se incadra legal in munca? Eu unul sunt foarte intrigat de aceasta situatie care tine se pare de multi ani si mai sunt foarte multi moldoveni de peste Prut in situatia amicului meu moldovean!
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
ContSters152787, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters152787 , utilizator 20:29, 29 Iulie 2011
Daca este cetatena roman , atunci nu are de ce sa nu fie angajat ... ii trebuie doar dovada ca a dobandit cetatenia romana ... se poate angaja fara nicio problema chiar daca nu are C.I. , isi poate folosi pasapaortul si actul doveditor prin care i s-a acordata cetatenia romana.
Multumesc frumos de raspuns, dar cred ca nu e chiar exact si spun asta pentru ca, unei alte persoane aflata in aceeasi situatie cu amicul meu, i s-a cerut de la Resurse umane de la firma unde lucreaza cartea de identitate cu CNP si cu adresa de domiciliu pentru ca firma dorea sa-i faca contract legal de munca si intrucat, desi are cetatenia romana insa nu i s-a facut cartea de identitate pana in prezent, practic nu-l pot angaja legal.Asa i s-a spus. Deci nu stim ce sa mai credem! Deci de ce-i mai cer atunci cei de la Resurse umane C.I. daca nu are si stiu si ei asta, dar e cetatean roman de curand, si-a depus dosarul pentru C.I. si cu toate astea cei de la Resurse Umane sustin sus si tare ca fara C.I. nu-i pot face contract de munca si cei de la Fortele de Munca nu-l pot lua in evidenta? Va rog sa ma scuzati daca v-am suparat cu intrebarile!
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
ContSters152787, utilizator
In locul C.I. se poate folosi pasaportul ... chiar modelul de c.i.m. contine acest lucru ... i se poate face angajarea in baza pasaportului si apoi se face o modificare in REVISAL dupa obtinerea C.I.
Multumesc frumos, sa vedem ce va fi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mutatie a unei persoane straine spauny spauny Buna ziua, As dori sa fac mutatia unei persoane din Republica Moldova, dar care este cetatean roman, pe domiciliul meu. Ce presupune acest lucru? Ce ... (vezi toată discuția)
Angajare doar cu pasaportul alexandu823 alexandu823 Buna ziua, Un cetatean moldovean care a obtinut cetatenia romana si si-a facut pasaport cu domiciliul in strainatate, se poate angaja legal doar cu pasaportul ... (vezi toată discuția)
Cetățean moldovean-unde preschimb buletinul după căsătoria ... Adevar2 Adevar2 Cetățean moldovean-unde preschimb buletinul după căsătoria cu un român și de ce acte am nevoie. Buna ziua!Am cunoscut un român pe internet și am ... (vezi toată discuția)