avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Deconectare sistem centralizat incalzire - proprietar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Deconectare sistem centralizat incalzire - proprietar nou

Acest subiect sa tot discutat dar nu am gasit un raspuns la aceasta problema ...
Stiu ca exista o Lege (325/2006) si celebrul ordin 91/2007 care, practic, interzice deconectarea.

Eu sunt in aceeasi situatie vreau sa ma debransez de la Colterm (locuiest in Timisoara), impreuna cu alti 17 proprietari din 50 posibili in Asociatie, dar am primit "aviz" negativ la cererea de modificare a contractului de furnizare (fiind invocate actele normative de mai sus).

Intrebarile ar fi urmatoarele:
1. Ordinul 91/2007 nu contravine legii 325/2006? Inteleg ca un Regulament cadru vine sa reglementeze ceea ce prevede o lege DAR cand in lege nu se specifica clar ca sunt posibile si conditii in care NU poti sa te deconectezi poate un Regulament sa vina cu o astfel de precizare?

2. Eu am cumparat apartamentul si nu am semnat actul de adeziune la Asociatia de proprietari si nici vreun alt act de furnizare de energie termica cu Colterm mi se poate aplica prevederile contractului incheiat de Asociatie si Colterm desi eu nu le-am luat la cunostinta si poate nu sunt de acord cu ele? As vrea sa exploatez acest lucru, daca pot, pentru a forta deconectare sau mai bine a stopa furnizarea unui serviciu pe care nu-l vreau, nou proprietar fiind.

As aprecia daca s-ar raspunde la obiect pentru ca am vazut tot felul de pareri care nu ajuta poate mai mult incurca.

Silviu,
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:45, 30 Iulie 2011
2. Dincolo de faptul ca un nemembru al unei asociatii de proprietari are absolut aceleasi obligatii ca si un membru al asociatiei, deconectarea de la sistemul centralizat are ca ultim pas avizul furnizorului de agent termic care si face acea deconectare.

1. Deobicei in lege se spune ce se face si cum se face (nu cum nu se face), logica ducand la concluzie ca daca nu se face cum scrie in lege se cheama ca nu esti legal.
In lege scrie conditiile de deconectare. Daca le indepliniti e in regula! Daca nu le indepliniti, nu va puteti deconecta sau va deconectati cu riscuri pe care vi le asumati.



Multumesc pentru raspuns.

La pct.2: vorbim de o relatie contractuala care ma indoiesc ca, legal, imi poate fi activata fara vreun accept prealabil. Iar, citand legea, furnizorul trebuie doar instiintat de decizia mea si el trebuie sa ia la cunostinta. Defapt el nici nu spune NU deconectarii ci doar modificarii contractului de furnizare. Deci in principiu pot sa ma deconectez, pe baza unui referat tehnic (agreat de furnizor si necontestat de acesta), dar nu se modifica contractul de furnizare care oricum nu ma intereseaza sa fie modificat pentru ca avem contor la nivel de asociatie (sunt 3 scari in asociatie) si factura se emite in functie de consumul inregistrat de contor.

La pct1: am inteles. Deci celelalte acte normative (regulamente, ordine etc.) vin ca o completare a legii, sa reglementeze aspecte ce nu sunt prevazute in lege.

****

As mai avea o intrebare: daca exista un proprietar deconectat ilegal acum mai bine de 10 ani dar care nu are centrala (se incalzeste pe curent fiind vorba de o garsoniera) exista termen de prescriere al faptei si astfel sa fie considerat, legal, deconectat?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Silviu.

P.S.: prin aceste intrebari incerc sa pun problema putin altfel, sa gasesc o "portita legala" care sa-mi permita deconectarea in conditii legale.
Dv. o tot ocoliti, tot ii dati tarcoale, doar-doar ati putea s-o apucati de undeva.
Eu mai directa, am sa va dau citatul din lege cu sublinierea celor tre conditii esentiale si foarte clare: vecinii, asociatia si furnizorul.
Art 30
(2) Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontala, cat şi pe verticala;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intentiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(3) Debransarea unui utilizator de energie termica, altul decât cel de tip condominiu, se realizează cu anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(4) Deconectarile/debransarile prevăzute la alin. (1)-(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectarile/debransarile prevăzute la alin. (1)-(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.(6) Cheltuielile de deconectare/debransare se suporta de către solicitant.


Cred ca dv. complicati prea mult problema. Nu va intreaba nimeni de nicio relatie contractuala pentru ca nu exista asa ceva.
Furnizorul are o asemenea relatie contractuala cu asociatia de proprietari al carui membru sunteti. Este motivul pentru care la deconectare trebuie sa cereti voie de la asociatie, ca apartamentul dv. face parte dintr-un sistem, nu sunteti singur pe lume....si nici ceilalti 17 vecini care doresc deconectarea.

Asadar, va trebuie acceptul vecinilor direct interesati, ca sa nu va reclame sau sa va dea in judecata ca nu i-ati intrebat, acceptul asociatiei ca sa nu va puna la plata chiar daca nu consumati...si acceptul furnizorului care e cel mai dur lucru deoarece acesta nu vrea sa mai dea avize de deconectare.....
Daca treceti de astea trei piedici, ca in basme, o sa treceti pe cel taram unde o sa curga fericirea in valuri....Va doresc succes! :)
Dumneavoastra nu ati citit cu atentie ce am spus in primul mesaj. Nu doar Legea reglementeaza procedura de deconectare, sunt mai multe acte normative ce trebuie respectate.

Am indeplinit, toti, toate conditiile (acord vecini, acord asociatie, referat tehnic, instiintare furnizor) Legi doar ca ne-am lovit de ultimul punct: avizul furnizorului pentru modificarea contractului de furnizare cum prevede Ordinul 91/2007 art. 246. In plus art.249 al aceluiasi ordin spune ca nu se fac deconectari in imobilele unde nu sunt deja deconectati proprietari.

Asta e problema mea si de asta o tot ocolesc: legea spune ca pot indeplinind cele trei conditii dar vine acest ordin ce nuanteaza ce spune legea si mai mult introduce si o regula de interzicere (art. 249).

De asta incerc sa caut o rezolvare altfel si de asta eu pun problema altfel fata de ceilalti care au mai intrebat de aceeasi problema pe forum si nici un avocat/consilier juridic nu a pus problema altfel in raspunsurile date.

Deci pot trece peste acel Ordin 91/2007 art.249 cumva? Adica invocand exclusiv legea 325/2006?

Silviu.
Haideti inca o data sa ne lamurim.
Ziceti ca aveti un referat tehnic (de la cine?) si ca l-ati instiintat pe furnizor ca vreti sa va deconectati.
Eu v-am pus intrebarea daca, in lumina Legii 325/2006 a venit in cele 45 de zile sa va deconecteze, insemnand aceasta ca s-a indeplinit si a 3-a conditie din cele 3 cumulative.Cu alte cuvinte, l-ati instiintat si el trebuia sa vina sa va deconecteze, asa cum zice la lege. A venit? N-a venit. Inseamna ca nu indepliniti cele 3 conditii cumulativ.

De ce n-a venit sa va deconecteze?
Din pricina de Ordinul 91/2007. Este un ordin in vigoare? Daca da, inseamna ca se aplica, adica unde nu s-a deconectat niciun apartament, nu se incep deconectarile. La dv. in bloc s-a deconectat vreun apartament? Daca nu, inseamna ca nu va puteti deconecta, avand in vedere prevederile acestui Ordin.

Un apartament deconectat nelegal se cheama ca e considerat ca si conectat, asa ca nu va puneti speranta in aceasta "chichita".

Nu inteleg ce nu e clar.... Un act normativ emis de o autoritate a statului, care act este in vigoare, este aplicabil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Asociatie de locatari si furnizorul colterm in timisoara ioni69 ioni69 Buna ziua, Doresc sa va consult intr-o problema legata de furnizarea Agentului Termic de catre regia locala Colterm in Timisoara. Suntem o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Referat tehnic pentru debransare dori27 dori27 Buna Ziua, Sunt din Timisoara si doresc sa ma debransez de la Colterm, pentru a-mi instala centrala pe gaz. Printre cerintele celor de la Colterm este si un ... (vezi toată discuția)
Instalare centrala de apartament popmircea81 popmircea81 Buna Am cumparat in septembrie 2011 un apartament intr-un bloc care nu era bransat la reteaua de gaze Eon. Apartamentul meu este la ultimul etaj al ... (vezi toată discuția)