Doresc sa va consult intr-o problema legata de furnizarea Agentului Termic de catre regia locala Colterm in Timisoara. Suntem o asociatie de locatari, nu de proprietari, care suntem alimentati de catre Colterm pentru incalzire si apa calda.
In vara trecuta, doi dintre locatari printre care si administratorul au decis sa se deconecteze de la Colterm unilateral, ilegal si fara modificarea contractului. Au depus cerere, dar fara respectarea legii 325/2006 si au fost refuzati de Colterm. Deci contractul nu s-a modificat si suntem taxati in continuare dupa o suprafata radianta mai mare decat cea reala. Interesant, ca aceasta institutie Colterm, nu i-a refuzat in baza legii 325, dar i-a refuzat invocand Regulamentul nr. 91/2007 publicat in MO350bis/23.05.2007 care are un articol 249 care practic spune ca acei locatari care au ghinionul sa traiasca in cladiri in care nu s-a deconectat nimeni pana la data aparitiei Regulamentului respectiv raman pe viata clienti Colterm (sau a oricarei institutii similare).
Pe deasupra COLTERM refuza sa se implice, incercari repetate de a-i chema sa verifice deconectarile au esuat, desi legea ii obliga sa efectueze/verifice debransarile. In plus, alti locatari in forma de protest au refuzat sa plateasca incalzirea dupa noile calcule, pentru ca au refuzat sa plateasca costurile celor doi debransati distribuite acum celorlalti.
Si asa ne certam intre noi, si nu prea stim cum s-o scoatem la capat. Practic ne invartim intr-un cerc vicios. Sau acceptam sa platim pentru cei deconectati, sau ne deconectam si noi ilegal asumandu-ne riscul de a fi dati toti in judecata mai tarziu de Colterm. Sunt unii dintre noi care doresc sa ramana conectati la Colterm pretul fiind inca convenabil pentru ei.
Eu unul am niste nelamuriri:
- Desi legea 325/2006 nu impiedica deconectarile de la sistemul centralizat cu indeplinirea unor conditii, art249 din Reg. 91 le interzice. Este posibil ca un regulament emis de o structura guvernamentala sa fie mai prioritar decat o lege emisa de parlament?
- Legea 161/2010 modifica articolul 84 din legea 296/2004 care spune pe scurt ca un consumator nu poate fi impiedicat sa rezilieze un contract - de fapt cred ca nu este constitutional sa legi pe viata pe cineva intr-un contract. Din acest punct de vedere Colterm realizeaza un abuz, sau gresesc?
Eu sunt unul dintre cei care doresc inca sa raman conectat la Colterm. In acelasi timp nu am nimic impotriva ca altii sa se deconecteze atata timp cat se modifica contractul. Intrebarea mea este simpla: Ce optiuni am? Nu stiu cu cine sa ma "razboiesc": cu cei care s-au deconectat ilegal (fara modificarea contractului) sau cu Colterm? Si mai precis in ce mod?
Ma gandesc ca daca ii dau pe cei deconectati ilegal in judecata si se ajunge la expertiza, si expertul constata ca nu primesc caldura (sau ca n-au primit) desi Colterm taxeaza asociatia conform ultimelor facturi ca si inaintea deconectarilor, ce sanse am sa-i puna totusi la plata? "Expertul" poate sa spuna nu primesc caldura, nu platesc - desi nu au respectat legea. Aici nu-mi dau seama care este mecanismul de verificare care poate fi dispus de instanta si cum m-ar avantaja pe mine ca si un locatar corect care nu doresc sa platesc pentru altii dar nici sa plateasca altii pentru mine.
Sunt recunoscator pentru orice sugestii si recomandari.
Problema dv. este ca administratorul sau cine face listele de intretinere nu a respectat modul de repartizare a facturii, asa cum este consumul facturat, adica incluzandu-i si pe cei doi deconectati nelegal. Ati fi avut in asociatie numai doi suparati, asa....aveti o multime.
Colterm factureaza la fel ca inainte deoarece pentru ei aceasta problema nu exista.
Nu stiu daca o asociatie de locatari poate a dea pe cineva in judecata. Ea practic nu exista ca entitate.
Ce sunteti acolo, chiriasi sau proprietari?
Nu am vrut sa intru in prea multe detalii, situatia este mai complicata. Este vorba de o cladire istorica cu 13 apartamente, din care 11 apartamente sunt proprietate si 2 sunt chiriasi ai primariei. Pai administratorul este unul dintre cei doi deconectati. El s-a deconectat si tot el face calculele si imparte cheltuielile. Interesant este ca acest administrator este de fapt chirias al primariei. In total s-a deconectat ilegal aprox. 30% din suprafata cladirii (4 apartamente). Locatarii au manifestari diferite, unii au platit desi nu le convine, altii nu vor sa plateasca sumele modificate,etc.
As dori un raspuns privind posibilitatea de deconectare de la Colterm.
In prezent utilizez energie termica furnizata de Colterm. Doresc sa ma deconectez si sa montez o centrala termica pe gaz. Pana acum nici un alt apartament nu a fost debransat de la Colterm.
Pe baza celor de mai sus presupun ca la solicitarea mea voi primi un raspuns negativ de la Colterm utilizand prevederile art. 249 din Ordinul 91/*2007.
Problema este daca ei (Colterm) vor putea invoca acest articol avand in vedere ca, anterior anului 2007, au fost deconectate cele mai multe dintre garajele situate la demisol si care anterior au avut asigurata incalzire din reteaua blocului.
As putea utiliza acest aspect in favoarea solicitarii mele?
Va multumesc anticipat.
Debransarea este o modificare a instalatiei de incalzire, care este instalatie aferenta constructiilor, fiind aplicabila Legea 10/1995 privind calitatea in constructii si Legea 50/1991 privind autorizarea constructiilor.
Genul de reglementari Legea 325/2006 sau Ordinul 91/2007 cam ignora Legea calitatii in constructii, menita sa asigure niste cerinte esentiale de calitate in constructii.
Instalatia a fost proiectata pentru consum, pentru a asigura un confort termic, iar debransarea deregleaza instalatia, crescand costurile celor ramasi bransati cu cat creste nr debransarilor. In plus, scade confortul termic al celor bransati. De aceea trebuie facuta echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire si asigurata o sursa alternativa de incalzire.
Cei debransati primesc partial caldura indirecta, prin pereti, chiar daca au caloriferele blindate.
A se vedea in acest sens “Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004
Ce se poate face?
alejandra
buna ziua,as dori sa stiu ce pot face in cazul in care doresc sa ma debransez de la sistemul de incalzire centrala al \"termica\" si sa-mi montez centrala ... (vezi toată discuția)