avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Titlu executoriu
Discuție deschisă în Executare silită

Titlu executoriu

Mi s-a spus ca dupa ce hotararea judecatoreasca devine definitiva trebuie sa o investesc cu titlu executoriu. La ce ajuta asta si ce trebuie sa fac in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:07, 1 Septembrie 2008
Investirea cu formula executorie se face pentru ca hotararea sa devina titlu executoriu, adica dupa ce ati investit hotararea (la instanta de fond se face o cerere la care anexati exemplarul hotararii comunicat de instanta, o taxa de timbru de 6 lei - pentru legalizare si investire si un timbru judiciar de 0,3 lei), o puteti pune in executare silita (ceea ce inseamna ca executorul judecatoresc va depune toate diligentele pentru a aduce la indeplinire dispozitiile instantei).
Aveti de recuperat cheltuielile de judecata? Ce obiect a avut cauza din dosarul d.-str.? S-a respectat de catre partea adversa ce s-a dispus de catre instanta.investirea cu formula executorie se face doar in cazul in care partea care a pierdut nu isi ndeplineste obligatile date de catre instanta in hotarare, daca le-a indeplinit numai este cazul investirii cu formula executorie.Veniti cu detalii va rog.
magdatudor a scris:

Mi s-a spus ca dupa ce hotararea judecatoreasca devine definitiva trebuie sa o investesc cu titlu executoriu. La ce ajuta asta si ce trebuie sa fac in acest sens?


Judecând cauzele civile , organele de jurisdicţie competente, prin hotărârile pe care le pronunţă, au obligaţia nu numai să constate încălcarea ori nesocotirea unui drept sau interes legitim, ci şi să oblige partea căzută în pretenţii la executarea a ceea ce s-a hotărât.
În multe cazuri, partea căzută în pretenţii – debitorul – îşi îndeplineşte de bunăvoie obligaţiile sale; în asemenea cazuri, scopul urmărit de reclamant fiind atins, orice altă procedură pentru finalizarea constrângerii devine inutilă.
În situaţia în care debitorul nu execută de bunăvoie hotărârea pronunţată împotriva sa, partea care a obţinut câştig de cauză va putea cere executarea în mod silit a ceea ce s-a hotărât.
De regulă, executarea unei hotărâri judecătoreşti sau a unui alt titlu executoriu se face în mod voluntar, numai în caz contrar recurgându-se la executarea silită. Această idee este prevăzută în mod expres în Codul de procedură civilă, care la art.3711 alin. (1) stabileşte că „obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe sau printr-un alt titlu se aduce la îndeplinire de bunăvoie”. Alin. (2) stipulează că, în situaţia în care „debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită”, care are loc, potrivit alin. 3, „executarea silită are loc în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlu executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum şi a cheltuielilor de executare”


nici o hotarare nu poate fi executata daca nu este investita cu titlu executoriu.cererea se face la prima instanta care a judecat cererea si se timbreaza.
carmenmur a scris:

nici o hotarare nu poate fi executata daca nu este investita cu titlu executoriu.cererea se face la prima instanta care a judecat cererea si se timbreaza.



Hotararile executorii de drept se pot pune in executare si fara a fi investite cu formula executorie ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu executoriu simona35 simona35 Pot investi cu formula executorie o decizie penala data in apel, recursul fiind respins? Sau trebuie sa investesc decizia data pe fond? Care ar fi procedura? (vezi toată discuția)
Plata drepturi salariale handsu handsu In cazul castigarii unor drepturi salariale prin instanta ,in care angajatorul nu doreste sa le plateasca , care este procedura ? (vezi toată discuția)
Punere in executare latura civila dintr-o hotarare penala ionu roman ionu roman cum se pune in executare partea legata de despagubiri din cuprinsul unei hotarari penale ramase definitive? se merge la executorul judecatoresc, se investeste ... (vezi toată discuția)