magdatudor a scris:
Mi s-a spus ca dupa ce hotararea judecatoreasca devine definitiva trebuie sa o investesc cu titlu executoriu. La ce ajuta asta si ce trebuie sa fac in acest sens?
Judecând cauzele civile , organele de jurisdicţie competente, prin hotărârile pe care le pronunţă, au obligaţia nu numai să constate încălcarea ori nesocotirea unui drept sau interes legitim, ci şi să oblige partea căzută în pretenţii la executarea a ceea ce s-a hotărât.
În multe cazuri, partea căzută în pretenţii – debitorul – îşi îndeplineşte de bunăvoie obligaţiile sale; în asemenea cazuri, scopul urmărit de reclamant fiind atins, orice altă procedură pentru finalizarea constrângerii devine inutilă.
În situaţia în care debitorul nu execută de bunăvoie hotărârea pronunţată împotriva sa, partea care a obţinut câştig de cauză va putea cere executarea în mod silit a ceea ce s-a hotărât.
De regulă, executarea unei hotărâri judecătoreşti sau a unui alt titlu executoriu se face în mod voluntar, numai în caz contrar recurgându-se la executarea silită. Această idee este prevăzută în mod expres în Codul de procedură civilă, care la art.3711 alin. (1) stabileşte că „obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe sau printr-un alt titlu se aduce la îndeplinire de bunăvoie”. Alin. (2) stipulează că, în situaţia în care „debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită”, care are loc, potrivit alin. 3, „executarea silită are loc în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlu executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum şi a cheltuielilor de executare”