avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire in cazul recasatoriei unuia dintre parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire in cazul recasatoriei unuia dintre parinti

Buna ziua!
Parintii mei au divortat, tata recasatorindu-se intre timp. Sunt singurul copil, neavand alti copii cu actuala sotie. In cazul in care tatal meu decedeaza, cat imi revine in urma succesiunii? Ce se intampla cu partea cuvenita sotiei, dupa decesul acesteia? mentionez ca imobilul este bun comun dobandit in timpul casatoriei,iar actuala sotie nu are copii.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 09:14, 29 Iulie 2011
Daca tatal dvs predecedeaza sotiei, atunci dvs vi se cuvine cota de 3/4 iar sotiei supravietuitoare cota de 1/4. Bunurile sotiei dupa moartea ei vor fi mostenite de rudele sale (parinti, frati, nepoti de frati)
Daca bunul - imobilul este comun, adica a fost dobandit in timpul casatoriei de catre tatal dvs si actuala sotie, in momentul decesului va trebuie sa se faca si partajul acelui bun, in sensul ca trebuie stabilita partea ce i se cuvine fiecarui sot din acel bun comun. Practic acel bun comun, in momentul decesului unuia dintre soti, se va partaja in doua parti: partea care i se cuvine sotiei si partea care i se cuvine sotului.Dvs. ca descendent veti avea vocatie succesorala la partea care i se cuvine tatalui si aveti dreptul la o cota de 2/3 din mostenire, restul de 1/3 revenind sotiei supravietuitoare. Sotul sau sotia supravietuitoare va avea propria parte din bunul comun si 1/3 din partea sotului. Daca actuala sotie nu are copii, si nu face nu testament, mostenirea ei va fi vacanta deoarece nu are mostenitori legali. Ar fi bine sa faca un testament in timpul vietii, pentru a evita vacanta succesorala.
Recomandam partajul dintre parinti in urma divortului lor.
D-voastra o sa mosteniti in caz de deces al parintilor itreaga masa succesorala dobandita de ei, daca nu se dispune altfel printr-un testament.
In privinta cotelor legale, rectific: dvs ca descendent aveti o cota de 3/4 din mostenire iar sotia supravietuitoare 1/4.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire jaguar26iunie79 jaguar26iunie79 Buna ziua!Am o nelamurire in cazul unei mosteniri si as vrea sa stiu urmatoarele:daca sunt singur la parinti si ai mei sunt despartiti de ceva vreme,mama fiind ... (vezi toată discuția)
Mostenitori julesa julesa Buna ziua, Tatal meu este proprietar de apartament, s-a recasatorit civil (apartamentul a fost cumparat inaintea celei de-a II a casatorii). As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,ce drepturi am după tată în caz de deces,dacă ... Romerandreea Romerandreea Bună ziua,ce drepturi am după tată în că de deces,dacă tatăl este recăsătorit iar casa deținută de el este dinaintea casatoriei? (vezi toată discuția)