As dori si eu sa stiu va rog cum se calculeaza concediul medical . Am salarul pe contractul de munca 1200 Brut , iar concediu medical iau 100 %. imi puteti spune varog cum se calculeaza , ca am primit banii pe 2 saptamani de concediu medical pe luna iunie si am luat doar 280 , iar din cate stiu eu trebuia sa iau in jur de 450. sunt in medical din 17 iunie.
Iar a doua intrebare ar fi daca as putea sa imi ridic eu banii de la casa de asigurari (din cate stiu eu concediu medical este platit de catre casa de asigurari in data de 15 a lunii urmatoare).
Va multumesc anticipat pentru ajutorul dumneavoastra dumneavoastra.
1, Se stableste baza de calcul,prin insumarea brutului realizat de dvs. in ultimile 6 luni anterioare datei cm;(sa presupunem6x1200=7200)
2.Se stabileste o medie zilnica pt. baza de calcul,prin raportarea bazei de calcul la nr. de zile lucratoare in care s-a cotizat,aferenta celor 6 luni.(7200/128zile=56,25)
3. Se stabileste valoarea indemnizatiei brute de cm prin multiplicarea mediei zilnice cu nr.de zile lucratoare din totalul zilelor de cm si aplicarea procentului corespunzator,in acest caz de 100%.(56,25x10 zile cm iunie x100%=563 lei brut)
Atentie,primele 3 zile de cm sunt suportate din fondul de salarii al unitatii si nu din fd. pt. concedii medicale.
2. Banii ii veti primi pe statul de plata la data cand unitatea efectueaza plata drepturilor salariale,si nu direct de la casa de sanatate.
OUG 158/2005 ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
ART. 8
(2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
Pe spatele foii de concediu medical aveti indicatii de calculul CMedical, in functie de codul bolii, BO sau Boli grave, procentul difera dela 75% la 100%, iar primele 3 zile calendaristice se platesc cu 50% din drepturile calculate ca mai sus.
Intrucat o parte din CM se suporta din fondul de salarii, nu va puteti duce asa la CASS ca v-ati certat cu patronul. Zic si eu!
Doar vreau sa stiu cat trebuia sa iau si modul de calcul al concediului fiindca pentru perioada de concediu medical pe luna iunie (concediu medical din data de 17.06) mi sa platit 280 ron. in conditiile in care eu am contractul de munca 1200 brut (minim pe economie pt studii superioare fiind inginer constructor) ,mi se pare ca am luat mai putin decat trebuia. Daca ma puteti ajuta la un calcul exact sa stiu cat trebuia sa iau net in mana.Concediu medical este de 100 % .Va multumesc
Ati urmarit calculul din primul meu comentariu?
Pe iunie ati beneficiat de 10 zile c.m.Din aceste 10 zile,respectiv 563 lei brut,indemnizatie de cm,282 lei (5zile)se suporta din fondul de salarii al angajatorului,deci se cumuleaza cu salariul si se suporta contributiile aferente, 282 lei reprezentand indemnizatia bruta de cm aferenta celor 5 zile suportate din fondul de concedii medicale.
am urmarit calculul si am inteles modul de calcul , dar ce nu inteleg este ca dumneavoastra vorbiti de suma bruta . efectiv banii net in mana cat ar fi trebuit sa primesc ?
incluzind si partea de medical platita de angajator si cea de la cas.
Va multumesc si sper ca nu deranjez cu aceste intrebari in plus , dar vreau sa ma lamuresc pe deplin inainte de a vorbi cu angajatorul , deoarece suma primita pentru 2 saptamani mi se pare foarte mica - gandindu-ma ca atunci pentru 1 luna intreaga de concediu o sa primesc undeva la 600 ron ?