V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoaea problema: matusa mea, care are 46 de ani, are vechime in munca de 26 de ani, tocmai a fost disponibilizata si va beneficia de ajutor de somaj.
Din pacate este si foarte bolnava, suferind de coxartroza, mai multe operatii, etc.
Se mai poate pensiona pe caz de boala avand in vedere ca acum este somera? Unde gasesc procedura si pasii care trebuie urmati? Va multumesc
1. Se poate pensiona pentru invaliditate chiar daca acum este in somaj.
2. Medicul de familie ii va da recomandare pentru a merge la Comisia de expertiza medicala de pe langa Casa de Pensii care este cea care hotararste daca o propune la pensionare sau nu.
Trimiterea bolnavului către Serviciull de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă se face de către medicul primar curant (în lipsa acestuia de către medicul specialist) printr-o adresă ("Propunere la pensie"). Bolnavul somer se va adresa la Oficiul Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă;
În baza acestei adrese, a examinării bolnavului, a actelor medicale anexate (bilete de iesire din spital, analize, etc.) sau a altor acte medicale solicitate, medicul asigurărilor sociale poate aviza pensionarea de invaliditate emiţând documentarul de expertiză medicală care va fi completat şi avizat şi de şeful secţiei / policlinicii şi de către medicul de familie al bolnavului.
Dosarul medical va fi constituit din următoarele acte:
- documentarul astfel completat;
-actele medicale relevante, documente medicale;
- copia după Cartea de Muncă (pentru cei care nu provin din muncă, inclusuv şomeri);
- extrasul administrativ după Cartea de Muncă (pentru cei care provin din muncă);
- adeverinţă cu numărul de zile de Concediu Medical defalcată pe fiecare din cele ultimele 12 luni (pentru persoanele care provin din muncă);
- cererea de încadrare în grad de invaliditate;
- o copie xerox după B.I. sau C.I.;
- documentaţie pentru stabilirea cauzei invalidităţii (în cazul accidentelor de muncă, bolilor profesionale, bolilor contractate în timpul şi din cauza serviciului militar).
Pentru persoanele care nu provin din activitate, 1 exemplar al deciziei medicale rămâne în dosarul medical care de asemenea se păstrează în evidenţa cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă, iar celelalte 2 exemplare se înaintează sub semnătură persoanei expertizate su după caz, mandatarului, tutorelui sau curatorului.
În cazul şomerilor 1 exemplar al deciziei rămâne la dosarul medical, celelalte 2 exemplare se înmânează sub semnătură din care 1 exemplar va fi depus de către persoana în cauză (şomer) la ALOFM.
În toate situaţiile medicul expert al asigurărilor sociale va lua măsurile necesare pentru emiterea deciziei medicale în termen de 30 zile prevăzut la art. 65 alin (5) de la data depunerii cererii de încadrare în gread de invaliditate.
Persoanele care nu provin din muncă (exclusiv şomerii) vor depune cererea de înscriere la pensionare însoţită de un exemplar al deciziei medicale şi documentele administrative (carnet de muncă) la casa teritorială de pensii în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul.( pentru someri, la ALOFM )
Pensie de boala
nicotorok
Buna ziua,
Ma poate ajuta cineva???
Tatal meu a fost operat de hernie de disc in urma cu o saptamana. A fost in somaj, si a terminat somajul in urma cu o ... (vezi toată discuția)