avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta mostenire

Buna ziua,

Am nevoie de ajutor in rezolvarea urmatoarei spete cu privire la cotele mostenirii.

Defunctul a lasat prin testament averea sa de 160 de mil. lei, astfel:
- 120 mil. sotiei supravietuitoare si 40 mil unei fundatii. Mama defunctului a cerut instantei drepturile ce i se cuvin, motivand ca sotia defunctului a mai primit de la acesta si o donatie in valoare de 60 mil lei.
Cat mosteneste fundatia? de ce?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 21:15, 31 Iulie 2011
Daca defunctul a dorit acest lucru sa lase Fundatiei bani este treaba lui. Parintii defunctului daca traiesc acestia sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva succesorala.
Cat priveste donatia facuta sotiei, avand in vedere ca raportarea ei la masa succesorala nu se face, raportul donatii or se face numai de catre descendentii defunctului si Sotul supravietuitor cand acestia vin in concurs la mostenire, este perfect valabila, atata timp cat ea nu a fost revocata in timpul vietii donatorului.

Insa mama are dreptul la rezerva succesorala, chiar daca defunctul al lasat testament. Daca legatele testamentare au epuizat cotitatea disponibila si a incalcat rezerva se va proceda la reducerea proportionala legate or si apoi daca nu s a refacut rezerva si a donatiilor.
Rezerva unui parinte este de 1/4 a doi parinti 1/2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se imparte o mostenire? corina30 corina30 ]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Mostenire teo2304 teo2304 as dori sa stiu,daca sotul are un copil dinaintea casatoriei,acest copil cum ar putea fi dezmostenit? (vezi toată discuția)