Buna ziua.
Am o problema si ma intreb daca as putea gasi rezolvare aici. Mama mea a imprumutat in toamna lui 2009 niste bani unei prietene de atunci cu promisiunea din partea celei din urma ca ii va inapoia pana la sfarsitul anului. Intre timp au aparut ceva probleme in familia respectivei, de care mama a aflat de la terte persoane si a mai lasat-o sa nu ii dea. Pana in martie 2010 cand a inceput sa o sune si aceasta prietena care luase banii nu i a mai raspuns la telefon. DELOC.
Anul acesta mama mi a spus si mie cum e situatia si m a rugat sa o ajut, dat fiind ca e foarte bolnava si in imposibilitate de a se misca. Am sunat o de pe numarul meu la locul de munca si am prins-o pe fir si i am explicat cine sunt si ce doresc. Ea mi a spus ca se va rezolva, dar ca acum nu are bani, etc etc. I am dat termen pana la sfarsitul saptamanii(era prin martie 2011) sa o sune pe mama si sa stabileasca exact ce se va face si am rugat o sa raspunda la telefon cand e sunata. Din secunda respectiva nu a mai fpst de gasit. Am cautat-o pe prietena respectiva la telefon unde lucra timp de 3 sau 4 luni fara nici un rezultat. In continuu mi se spunea ca a plecat cu o treaba, ca e trimisa nu stiu unde, etc.
In cele din urma, in iunie 2011 m am dus la unul din locurile de munca si am vb cu directorul de acolo explicandu i situatia. Mi s a luat numarul de telefon si mi s a spus ca voi fi sunata cand este la lucru ca sa pot veni sa vb cu ea personal. Dupa alte 2 saptamani in care n am primit nici un apel, m am dus din nou si de data aceasta am gasit o. Am vb cu ea, am si inregistrat audio intreaga convorbire(desi nu stiu cat ar ajuta intr o instanta ca proba, insa imi trebuia o dovada ca recunoaste ca a primit banii). A debitat o multime de ineptii si pana la urma a spus clar ca ea n are bani asa ca ce sa faca.
Starea mamei se agraveaza insa pe zi ce trece si nu ar vrea sa se intample ceva cu ea inainte sa recupereze banii de la aceasta persoana care a dovedit o nesimtire crasa ( in momentul in care am discutat despre cum sa dea banii inapoi).
Ce se poate face? exista vreo posibilitate de a i se opri din salariu? executare silita? Care ar fi pasii de urmat?
Mama va trebui sa o actioneze in judecata pentru obtinerea unei hotarari prin care respectiva sa fie obligata sa restituie imprumutul.
Vor aparea niste probleme legate de dovedirea imprumutului, intrucat o asemenea dovada se face intotdeauna cu inscrisuri.
Va trebui depusa o transcriere legalizata a discutiei inregistrate, care sa fie invocata ca reprezentand inceput de dovada scrisa.
Actiunea trebuie depusa in termenul de prescriptie de 3 ani de la data acordarii imprumutului.