avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pretentii lipsa de folosinta in cursul unui proces de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pretentii lipsa de folosinta in cursul unui proces de partaj

Buna ziua tututor,

Am si eu o intrebare referitoare la procedura partajului bunurilor comune in urma divortului.

Ce sanse de castig ar avea o actiune in pretentii pentru lipsa de folosinta asupra apartamentului bun comun(nepartajabil in natura), intentata de catre o fosta sotie careia i s-a incredintat copilul minor impotriva fostului sot , in urmatorul context:

(a) Fostul sot si fosta sotie au inca in codevalmasie bunurile lor, partajul neavan loc pana in prezent.

(b) Fosta sotie nu solicita atribuirea apartamentului, preferand a primi plata de sulta din partea fostului sot.

(c)Cota de contributie a fostei sotii la achizitionarea apartamentului,recunoscuta de catre instanta de judecata in procesul de divort, este de 65%.

(c) Hotararea de partaj are efecte declarative, care se produc pentru trecut, rezultatul fiind faptul ca odata cu ramanerea definitiva a hotararii de partaj fosta sotie va fi considerata ca neavand proprietatea asupra apartamentului inca de la dobandirea lui.

(d) Pe durata procesului de divort si in prezent fostul sot locuieste in apartament in timp ce fosta sotie cu copilul ce i s-a incredintat locuiesc cu chirie intr-o alta locatie. Precizez ca in urma certurilor din casa survenite in timpul procesului de divort, fosta sotie a parasit din proprie initiativa locuinta comuna.

V-as fi recunoscator daca mi-ati putea indica si decizii de practica judiciara

Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: ContSters84518 , utilizator 12:05, 1 August 2011
Parerea mea:
1. actiunea este admisibila deoarece si sotie este proprietar al apartamentului;
2. actiunea poate fi respinsa ca neintemeiata/nefondata atat timp cat sotia nu va putea dovedi ca sotul foloseste o suprafata mai mare de 1/2 din apartament. De asemenea sotia ar trebui sa participe la plata cheltuielilor comune si sa faca dovada ca sotul este cel care in mod abuziv o impiedica sa foloseasca apartamentul.
3. Verificati si aspectele ce tin de timbraj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare ajutor chris76 chris76 Buna ziua! Locuiesc in apartamentul proprietate al fostei sotii impreuna cu cei 2 copii rezultati din casatorie,care mi-au fost incredintati mie dupa divortul ... (vezi toată discuția)
Proprietate nedisputata in partaj cine are drept de proprietate nikostoica nikostoica Vreau sa cumpar un imobil.Situatia este urmatoarea, proprietarul a obtinut locuinta prin cumparare in timpul casatoriei de la parintii lui. Dupa 7 ani de la ... (vezi toată discuția)