Bogdan_8 a scris:
Salut,
Din cunostintele mele poti face modificarea in programul de contabilitate,
Indreptarea erorilor din evidenta contabila nu se face prin modificarea in programul de contabilitate.
Daca se facea inventarierea patrimoniului la sfarsitul anului 2007 conform legii, se depista aceasta eroare.
In cadrul unei firme erorile efectuate de catre specialistii in problemele economice de natura contabila si fiscala, pot fi de mai multe feluri.
In ordinea logica a producerii lor, se pot distinge urmatoarele tipuri de erori care pot fi corectate conform procedurilor reglementate prin actele normative in vigoare emise in baza legii contabilitatii nr. 82/1991, a Codului fiscal aprobat prin legea nr. 571/2003 si a Codului de procedura fiscala aprobat prin O.G. nr. 92/2003:
1. erori contabile recunoscute prin legea contabilitatii nr. 82/1991 si detaliate prin O.M.F.P. nr. 1752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, modificat si completat prin O.M.E.F. nr. 2374 din 12 decembrie 2007, publicat in M.Of. nr. 25 din 14 ianuarie 2008
Atentie!
Asa cum rezulta din sistematizarea actelor normative enumerate, nu trebuie sa confundam erorile contabile cu erorile din declaratiile depuse la organul fiscal teritorial sau cu erorile de completare a documentelor de plata!
Pe scurt, despre erori contabile
Erorile contabile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare anuale.
Erorile contabile sunt efectul direct al:
* greselilor matematice;
* greselilor de aplicare a politicilor contabile;
* ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si a fraudelor.
Prin producerea erorilor contabile, se omite astfel utilizarea unor informatii disponibile ce puteau fi obtinute si luate in considerare exact in momentul in care situatiile financiare erau aprobate.
Erorile contabile au ca rezultat depunerea unor declaratii eronate. Astfel de erori constatate ulterior depunerii situatiilor financiare anuale, se corecteaza din proprie initiativa, doar prin intermediul contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile".
Dupa corectarea erorilor contabile se depun declaratiile rectificative si astfel facem ordine in evidenta contabila si fiscala a firmei noastre.
Pe scurt, despre erori materiale de declarare a impozitelor, taxelor si contributiilor
Corectarea impozitelor, taxelor si contributiilor stabilite de catre fiecare firma, fie prin autoimpunere, fie prin retinere la sursa, se face pe baza declaratiei rectificative cod 710 intocmita si depusa la initiativa firmei care datoreaza acele sume. Prin declaratia cod 710 nu se corecteaza erorile referitoare la impozitul pe profit care se corecteaza doar prin depunerea unei noi declaratii cod 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", pe care se inscrie mentiunea "rectificativa".