avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor de nastere cf CCM 2007-2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor de nastere cf CCM 2007-2010

am nascut in martie 2007 si pana in acest moment nu am stiut ca am dreptul sa primesc ca ajutor de nastere un salariu mediu pe unitate, neimpozabil. care credeti ca sunt sansele sa mai primesc acum acel ajutor? mentionez ca pana acum nici conducerea companiei nu a stiut de existenta acestui ajutor. prima data s-a acordat luna aceasta, pentru o persoana care a nascut in iunie. exista posibilitatea sa imi spuna ca a trecut prea mult timp de la nastere si ca nu mai am dreptul sa il primesc?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:01, 10 Septembrie 2008
Potrivit art.155, 166 codul muncii ( termenul de 3 ani in care pot fi solicitate drepturile salariale) coroborat cu art.51 lit.c) CCM, puteti solicita acordarea indemnizatiei cuvenite ca urmare a nasterii copilului.
Va multumesc mult

As mai avea o intrebare. cand se calculeaza aceasta indemnizatie ce salariu se ia in calcul? Salariul mediu pe companie din momentul in care am nascut sau salariul mediu pe companie din momentul in care am facut cererea? exista o reglementare sau norma de calcul in acest sens?

Va multumesc
Prevederea “ajutorului”se gaseste in CMUNN pe anii 2007-2010

Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate.
Consider ca e corecta acordarea unui salariu mediu brut pe unitate , la data nasterii copilului.
Buna ziua
am facut cerere pentru ajutorul pentru nastere la un an jumatate dupa ce am nascut si mi s-a zis ca termenul de prescriere este de 6 luni, conform Decretului 167/58, deoarece acesta nu este incadrat in categoria drepturilor salariale (care intr-adevar se prescriu in 3 ani). Mie mi se pare ca atata timp cat acest ajutor se acorda salariatilor, este un drept salarial! Ma puteti ajuta cu un sfat referitor la aceasta problema?

va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2008
adrianas18, utilizator

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale neacordate ContSters158160 ContSters158160 In cat timp de la decizia de somaj am dreptul sa cer salariile compensatorii pe care firma trebuie sa mi le dea? (vezi toată discuția)
Prima de nastere acordata de angajator allison allison Buna. Am primit de la angajator o prima de nastere echivalenta cu salariul meu net, si nu cu salariul mediu pe unitate (care e mult mai mare decat salariul ... (vezi toată discuția)
Acordarea primei de nastere de catre angajator, pentru cel de al doilea copil, daca ma aflu in plata indemnizatiei pentru primul? grete grete Buna ziua, Sunt medic, ma aflu in plata indemnizatiei de crestere a copilului, pentru primul baietel, dar intre timp am nascut si al doilea copil.Pot ... (vezi toată discuția)