Inteleg deci ca nu mai am dreptul la un salariu mediu pe unitate pt nasterea unui copil care a implinit 2 ani ,asa e?Credeam ca in 3 ani il pot cere..Eu abiua acum am aflat de acest drept#-o
1. Initial ati spus ca este vorba de salariu compensator, acum spuneti ca este vorba de ajutorul dat de unitate pentru nasterea unui copil.
2. Acest ajutor este prevazut in CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
...
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
...
3. Faptul ca nu ati stiut de acest drept pe care il aveti nu va ajuta la nimic.
4. Si acest drept face parte din acelea acordate prin CCM deci are ca termen de prescriptie tot 6 luni (de la nasterea copilului).
5. Puteti sa dati in judecata pe angajator pentru a primi acest drept dar aveti sanse mici sa castigati deoarece si angajatorul stie acesta prevedere legal cu termenul de prescriptie. Totusi unele instante mai dau castig de cauza salariatului, asimiland acest ajutor cu drepturile salariale, care se prescriu dupa 3 ani.