avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutorul de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutorul de deces

Mama mea a decedat si am cerut Casei de Pensii verbal ajutorul de inmormintare. Mi s-a raspuns ca ea nu se califica pentru acest drept, deoarece a decedat in strainatate. Mi s-a argumentat ca asa stabileste Legea Penasiilor. Am obiectat ca fiind discriminatorie si neconstitutionala o astfel de prevedere si personal nu cred ca ar putea legea stipula o asa prevedere, tinind cont ca ea era cdetatean roman si avea domiciliul stabil pe teritoriul Romaniei. Va rog sa-mi raspundeti daca exista o prevedere expresa in lege in acest scop si care ar fi baza juridica pentru refuzul platii ajutorului, tinind cont ca eu am platit pina in prezent peste 8000 US$ petru serviciile funerare. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 16:41, 1 August 2011
SECŢIUNEA a 5-a
Ajutorul de deces
Art. 126. - (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, oricare persoană care face această dovadă.
(2) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi
nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat şi făcut public de către
CNPAS, conform prevederilor art. 5 alin. (3).
Art. 127. - (1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreţinerea sa şi care nu are un drept propriu de asigurări sociale.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre
creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la
terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacăşi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut la art. 126 alin. (2).
Art. 128. - Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.

Deci din punctul de vedere al legii si a normelor de aplicare ajutorul de deces se acorda oricarui asigurat indiferent de locatia unde se afla in momentul decesului. Solicitati CNPAS un raspuns scris pentru care refuza plata ajutorului de deces.
In tara avea calitatea de asigurat (contract cu casa de pensii) sau pensionar?
Daca nu avea una din aceste doua calitati nu primiti acest tip de ajutor.
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormintare cristiolteanu cristiolteanu Incazul unei persoane nevazatoare din nastere ,la data decesului nu are dreptul la nici un ajutor de inmormintare?#-o (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare ContSters119266 ContSters119266 va rog sa imi spuneti : 1. Toata lumea primeste ajutorul de inmormantare? Adica in cazul in care cel decedat a fost angajat cu acte la o firma particulara, ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces birta birta decedatul nu avea calitatea de asigurat nefiind nici pensionar fiind coasigurat al sotiei (sanatate )salariate beneficiaza de ajutor de deces si de unde precum ... (vezi toată discuția)