avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de inmormantare

va rog sa imi spuneti :
1. Toata lumea primeste ajutorul de inmormantare? Adica in cazul in care cel decedat a fost angajat cu acte la o firma particulara, beneficiaza de acel cuantum de 1836 stabilit prin legea 12/ 2010, in totalitate?
2. Imi pueti spune, va rog, numarul ordonantei sau care e actul in care sunt prevazute normele de aplicare a legii 12/2010?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 14:33, 8 Martie 2010
Legea 19/2000:

Ajutorul de deces

Art. 126. - (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

(2) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat şi făcut public de către CNPAS, conform prevederilor art. 5 alin. (3).

Art. 127. - (1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreţinerea sa şi care nu are un drept propriu de asigurări sociale.

(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut la art. 126 alin. (2).

Art. 128. - Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutorul de deces aet138 aet138 Mama mea a decedat si am cerut Casei de Pensii verbal ajutorul de inmormintare. Mi s-a raspuns ca ea nu se califica pentru acest drept, deoarece a decedat in ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces birta birta decedatul nu avea calitatea de asigurat nefiind nici pensionar fiind coasigurat al sotiei (sanatate )salariate beneficiaza de ajutor de deces si de unde precum ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare bianca_tm bianca_tm In urma decesului tatalui meu din februarie 2010, nu am primit ajutorul de inmormantare de la angajator. Acum 2 luni am depus plangere la OPC Timisoara,, dar ... (vezi toată discuția)