avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul salariu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul salariu

Buna seara,
Sunt angajat la un srl cu 3 salariati in total. Luna trecuta an lucrat 2 sambete si mi-au dat liber duminica si luni ( deci intr-o saptamana am lucrat 6 zile a cate opt ore) iar in urmatoarea doar 4 zile. Va rog sa-mi spuneti ce sporuri ar trebui sa primesc in luna trecuta. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:14, 2 August 2011
Pai atata vreme cat ati primit cele doua zile libere nu vad ce sporuri in plus ar mai trebuii sa primiti.
Pai daca lucrez in weekend? Si intr-o sapatamana am lucrat 6 zile si in urmatoarea 4 , ziua a sasea nu e zi suplimentara? E drept ca in total tot 21 am lucrat... Dar weekendu?
Nu este obligatoriu ca zilele libere sa fie in wekend, Codul muncii spune ca zilele libere sunt „de regula” sambata si duminica dar poate fi luni si marti sau duminica si luni.
va intreb, pentru ca am auzit ca ar trebui sa-mi dea spor ca lucrez in zilele de weekend , dupa codul muncii nou.. pot sa gasesc undeva cuantumul acestor sporuri?
Art. 136. [munca în schimburi]
(1) Muncă în schimburi reprezintă orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit căruia salariaţii se succed unul pe altul la acelaşi post de muncă, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, şi care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicând pentru salariat necesitatea realizării unei activităţi în intervale orare diferite în raport cu o perioadă zilnică sau săptămânală, stabilită prin contractul individual de muncă.
(2) Salariat în schimburi reprezintă orice salariat al cărui program de lucru se înscrie în cadrul programului de muncă în schimburi.
[ 0 adnotări ]
SECTIUNEA 2 - Repausul săptămânal
Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
[ 3 adnotări ]
Art. 138. [suspendarea repausului saptamanal]
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program lucru, timp liber, renumeratie ore lucrate in weekend Caddy2022 Caddy2022 Buna ziua, Programul de lucru este de 8h/zi + 1 zi sau 2 din weekend cu cate 4 ore pe luna (cele 4 ore sunt platit normal + 4 ore de recuperare) ... conform ... (vezi toată discuția)
Angajati care lucreaza sambata Elssa Elssa Un angajat a fost chemat la lucru intr-o zi de sambata (in cadrul firmei la care lucrez de obicei nu se lucreaza sambata si duminica dar mai sunt astfel de ... (vezi toată discuția)
Ore repaus vmire vmire lucrez la o firma ce lucreaza in schimburi,este legal ca dupa tura de dupa masa care incepe la ora 13 si se termina la ora 21 a doua zi sa te cheme in ... (vezi toată discuția)