avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul pentru cresterea copilului

care este perioada concediului pentru cresterea copilului?cit concediu medical poate lua o gravida?
Cel mai recent răspuns: RaluAlexCip , utilizator 17:24, 3 August 2011
Concediul de maternitate (pre si postanatal): 126 zile calendaristice. Daca sarcina este cu risc, asigurata in cauza are dreptul la cel mult 120 de zile de concediu de risc maternal.

Concediul pentru cresterea copilului: optional - 1 an sau 2 ani.
1. Gravida poate lua concediu medical pentru ea daca diagnosticul nu are legatura cu sarcina.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
...

Am o mare rugaminte. In data de 1 aprilie 2011 am intrat in concediu prenatal (cele 126 zile). Din cauza unor probleme, am nascut prematur pe 18 aprilie 2011, moment in care concediul a devenit postnatal. Acest concediu imi expira maine, 4 august 2011. Termenul de depunere a dosarului pentru indemnizatia de crestere doi ani este de 60 de zile dupa expirarea celor 42 de zile obligatorii de postnatal, sau 60 de zile de maine cand termin cele 126 de zile?

Multumesc frumos!
1. Termenul de 60 de zile este de la data de la care solicitati CCC (in cazul dvs. este de la data expirarii concediului de maternitate).
2. Va sfatuiesc insa sa depuneti cat mai repede actele pentru a putea primi mai repede indemnizatia pentru CCC.
Va multumesc, urmeaza sa depun saptamana aceasta dosarul si sa astept cele 2-3 luni pana la aprobare.
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2011
RaluAlexCip, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate beneficia tatal de concediu pentru cresterea copilului? marcucarolina marcucarolina buna seara, beneficiaza de concediu maternal tatal daca mama nu este incadrata in munca? (vezi toată discuția)
Indemnizatia de ccc mitid84 mitid84 Buna ziua. va rog sa-mi spuneti si mie cu cat se plateste primul an de crestere copil si anul al 2lea de crestere copil. In al doilea an este o suma fixa ... (vezi toată discuția)
Concediu post natal Victor-Dan Victor-Dan Sotia mea a nascut si a ales sa stea in post natal 1 an,pana pe data de 9 mai 2012. Intre timp a ramas insarcinata ,urmand sa nasca din nou in Iunie ... (vezi toată discuția)