Buna ziua,
Am primit o comunicare de infiintare a popririi din veniturile nete pentru un salariat care este angajat cu 2 ore si un salar net de 280 lei.Am citit in codul de procedura civila la articolul 409 urmatoarea fraza"Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum".As avea rugamintea daca ma poate ajuta cineva cu interpretarea acestui aliniat....
ar fi corect si legal daca i-as retine persoanei respective 1/3 din 25 lei (suma ce ar depasii jumatate din cuantumul salariului minim net pe economie)? Mentionez ca persoana respectiva nu mai are alte surse de venit .
Multumesc mult.
conform HG 1193/2010, incepând cu data de 1 ianuarie 2011, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore în medie pe lună în anul 2011 reprezentând 3,94 lei/oră.
Deci, salariul minim net pe economie in 2011 este de 670 de lei. Jumatate din "acest cuantum" este 335 lei, care este evident mai mare decat cei 280 de lei castigati de salariat.
Iar art.409 spune ca daca veniturile salariatului (280 lei) sunt mai mici decat salariul minim net pe economie (670 lei), poprirea se poate face doar pe suma ce depaseste jumatate din salariul minim net (335 lei). Adica, dvs. ca tert poprit, nu aveti cum sa executati poprirea pentru ca nu aveti la ce sa aplicati acea treime (1/3) pentru ca 280 - 335 = 0.
Cu alte cuvinte daca salariul ar fi fost sa zicem 340 de lei, ati fi putut sa aplicati 1/3 la 5 lei, ptr ca cu 5 lei venitul salariatului ar depasi jumatate din salariul minim. Sfatul meu este sa intocmiti o adresa si expediati-o creditorului popritor, indicandu-i cele de mai sus si confirmandu-i ca in masura in care situatia salariatului se va schimba, va veti indeplini obligatiile legale.
Multumesc mult pentru raspuns. Eu am calculat un salar net de 510 dupa oprirea contrubutiilor si a impozitului la un salar minim brut de 670 lei.O sa va urmez sfatul ,multumesc inca odata.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Poprire salariu
flocanelu
Am un salariu net ( in mina ) de 808 lei. Mi s-a pus poprire pe salariu de 30%. Intrebarea mea este: sunt aplicabile prevederile art. 409 alin 3 din Codul de ... (vezi toată discuția)