avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM pe perioada determinata

Buna ziua!
Sunt angajat la o firma cu determinata care expira maine,intre timp am fost anuntat telefonic,ca o sa fie prelungit inca trei luni.Insa conditiile nu sunt bune,am gasit un alt loc de munca,mult mai buna.Mi-am anuntat seful,ca nu doresc prelungirea contractului,el insa insista sa stau doua saptamini preaviz.Repet,de maine mi-a expirat contractul.Chiar este legal sa ma oblige sa stau preavizul?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ina Dimitriu , Consilier juridic 10:14, 4 August 2011
Daca nu a-ti semnat cel de-al doilea contract de munca nu poate sa va oblige sa stati in preaviz.Contractul nou de munca ar fi trebuit sa fie semnat cel tarziu astazi insa mai este problema daca angajatorul l- a declarat la ITM .
1. Codul muncii spune:
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

2. Asadar CIM inceteaza de drept la data expirarii sale adica nu mai este nevoie de anuntat angajtorul si cu atat mai putin de perioada de preaviz.
3. Pentru a-l prelungi este nevoie de acordul ambelor parti.
4. Daca dvs. nu mai doriti sa mai lucrati la acea firma nu va mai prezentati la locul de munca dupa expirarea CIM.
5. Pentru alte probleme pe care vi le face angajatorul va adresati ITM.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa aveti in vedere si faptul ca, angajatorul este obligat sa va plateasca toate drepturile salariale pana la incetarea activitatii, in speta CIM. Asadar, daca acesta va refuza, faceti o sesizate la ITM.
Nu poate fi vorba de preaviz daca CIM pe perioada determinata a incetat de drept. Nu ati semnat vreo prelungire sau un alt CIM - inseamna ca nu sunteti obligat sa mai lucrati la acel loc de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz in cazul contractului de munca pe durata determinata cld cld Buna, In cazul in care contractul meu de munca este unul pe durata determinata mai trebuie sa respect termenul de preaviz? Motivul pentru care intreb ... (vezi toată discuția)
Cim determinat incheiere uka-raluca uka-raluca Buna ziua, Am avut un agajat cu perioada determinata de munca.i s-a terminat perioada contractuala si am decis ca sa nu o mai prelungim, deoarece acesta ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract de munca Carys Carys am un contract de munca pe o perioada determinata ( 3 luni).in data de 4 noiembrie expira contractul dar n-am fost anuntata de nimic in legatura cu prelungirea ... (vezi toată discuția)