am fost angajat la o societate comerciala timp de 2 ani cu functia de agent vanzari, timp in care in fiecare luna mi se retinea 30% din salariu ca si garantie.vreau sa va intreb daca este legal sa mi se retina asa de mult, tinand cont ca in momentul in care am plecat de la firma respectiva mi sau strans in jur de 8000 de ron, salariul meu de incadrare era de 1000 ron.problema mai mare este ca nu stiu daca o sa mi-i pot recupera.in cat timp ar trebui sa primesc banii si cum ar trebui sa procedez ca sa mi-i primesc?
Banii afectati garantiei au fost depusi de angajator la o banca, intr-un cont pe numele dvs. Teoretic, daca banca este cinstita, acei bani nu pot fi ridicati din cont decat cu acceptul dvs. Intrebati angajatorul la ce banca a deschis conturile de garantii si adresati-va direct bancii sa va luati banii, in baza deciziei de incetare a CIM.
va puteti adresa si ITM de la locul de munca, care poate da o masura de restituire a garantiei daca v-a fost refuzata restituirea la incetarea contractului, insa nu va bazati pe asta, inspectorii de munca de la unele ITM -uri considera ca astfel de masuri exced competentei lor. Asa ca adresati-va concomitent si instantei de judecata si solicitati restituirea garantiei cu actualizarea sumei cu rata inflatiei.
PS: Din ce stiu eu garantia trebuia retinuta maxim 10% din salariu lunar si nu mai mult de 3 salarii!??
Legea nr.22/1969 prevede la art.16 urmatoarele:
Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Unitatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre CEC sau unitatea bancarae in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
Garantie materiala
otilica
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Un gestionar care a avut depusa o garantie materiala la firma si-a incetat contractul de munca. La predarea ... (vezi toată discuția)