avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantie materiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantie materiala

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Un gestionar care a avut depusa o garantie materiala la firma si-a incetat contractul de munca. La predarea gestiunii nu s-a constatat nici o diferenta, totul a fost ok, semnandui-se si foaia de lichidatre.
Ulterior gestionarul solicita sa i se restituie garantia depusa, dar firma refuza fara a-i preciza motivul sau macar sa raspunda la adresa de solicitare.Precizez ca cerea de restituire a fost trimisa catre firma cu confirmare de primire, fiind primita recipisa de primire. Cum trebuie sa procedeze gestionarul in continuare? Carei institutii (procuratura sau instanta) sa se adreseza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:26, 11 Aprilie 2013
Garantia de care vorbiti dvs. va este retinuta din salariu si in mod normal ar trebui virata de societate intr-un cont bancar deschis pe numele dvs. la o banca agreata de societate. si restituita la cererea gestionarului daca acesta nu mai activeaza la acea societate .Conform legii ar trebui ca societatea sa raspunda la solicitarea dvs. scrisa in 30 zile. Adresati-va instantei de jjudecata .
multumesc pentru raspuns. Intradevar a fost depusa la banca, dar de la banca mi s-a comunicat ca firma a inchis acest cont, iar suma a fost virata in contul curent al firmei. mentionez ca au trecut mai mult de 30 zile de la solicitarea meu si cateva luni de la plecarea din unitate.
Potrivit Legii nr.22/1969, garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Societatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

Aveti dreptul de a actiona in instanta refuzul fostului angajator de a va restituie garantia materiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantii salariale raduradu2 raduradu2 M-am lichidat de la o firma si nu am primit garantiile care au fost retinute in primi 2 ani dupa angajare. Ce obligatii are angajatorul cu privire la suma de ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie gestiune euangajat euangajat Mi-am dat demisia de la o firma la care am avut calitatea de gestionar, in fiecare luna mi s-a oprit din salariu o suma care a fost depusa intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala la garantie gestiune dannyelrus dannyelrus Buna ziua, sunt angajat la o firma particulara din anul 2000, iar in anul 2004 luna martie am schimbat postul in functia de merceolog achizitii, drept urmare ... (vezi toată discuția)