Conform legii, garantia de gestiune se depune intr-un cont bancar deschis pe numele dvs, dar la care nu aveti acces fara acordul angajatorului.
La desfacerea C.I.M, daca nu aveti datorii catre firma, acesti bani vi se restituie, inclusiv cu dobanda acumulata intre timp care e evidentiata de banca.
Si daca banii nu sunt pusi in cont pe numele meu, cum se calculeaza dobanda ?
Precizez ca datorii eu nu am fata de companie.
Am doar un act additional din noe. 2014 pe 3 ani de zile in care firma se angaja sa-mi plateasca studiile la facultate .Firma a platit un an , iar anul acesta a refuzat sa imi mai plateasca scoala. Conform act aditional firma trebuie sa imi mai plateasca inca 2 ani de studii, daca a refuzat ce pot face ?
Legea nr.22/1969
Art. 15
Garantia în numerar va fi depusa de către agentii economici, autorităţile şi instituţiile publice la Casa de Economii şi Consemnatiuni sau la bănci, într-un cont special al agentului economic, al autorităţii ori al institutiei publice respective. Garantiile în numerar depuse la Casa de Economii şi Consemnatiuni sau la bănci se inscriu într-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat în casieria agentului economic, autorităţii sau institutiei publice în favoarea careia s-a constituit garantia.
Pentru garantia depusa în condiţiile alin. 1, se acordă o dobinda anuală, stabilita de depozitarul garantiei, care nu poate fi mai mica decit dobinda acordată pentru depozitele la termen pe un an.
Art.16
Garantia în numerar şi dobinda aferenta pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului sau de muncă sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, în situaţia în care nu a cauzat o paguba sau cînd paguba a fost acoperita în intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publică sînt obligate, în aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnatiuni în care să se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
În cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare în care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de muncă, procedindu-se, atunci cînd este cazul, potrivit articolului 20.
Cînd gestionarul a cauzat o paguba în gestiune la locul sau de muncă şi aceasta nu se acopera integral în termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, agentul economic, autoritatea sau institutia publică se va despagubi din garantia în numerar constituita în favoarea sa.
În situaţia în care sumele depuse drept garantie au fost ridicate, în intregime sau în parte, de agentul economic, autoritatea sau institutia publică pentru a se despagubi, gestionarul este obligat sa reintregeasca garantia în numerar în rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din cîştigul mediu lunar, dispozitiile articolului 13 aplicindu-se în mod corespunzăto