Ma aflu in urmatoarea situatie:
- La data A: Am pornit o procedura de executare silita.
- La data B: A fost instituita cu succes poprirea pe conturile debitoarei
- La data C: S-a transferat catre executor un procent de aprox 95% din suma datorata (acesta a fost disponibilul in contul debitoarei).
- Pana in acest moment debitoarea nu a depus o contestatie la executare sau o cerere de suspendare a executarii.
- Suma nu a fost pana la acest moment transferata catre mine. Inteleg ca trebuie sa astept 15 zile de la data C pentru acest lucru?
- In ultimul ceas debitoarea a incercat solutionarea pe cale amiabila, respectiv suspendarea, la cererea mea, a procedurii de executare in schimbul returnarii datoriei in cateva transe. Nu am reusit sa obtin un raspuns foarte clar de la executor si aici intervine dilema mea: sa continui cu procedura de executare sau sa accept intelegerea oferita de debitoare (in care nu am foarte multa incredere).
V-as ruga sa ma ajutati cu raspunsuri punctuale la urmatoarele intrebari:
1. Care este termenul in care debitoare poate depune contestatie la executare sau cerere de suspendare? Stiu ca sunt 15 zile dar nu imi este clar de cand incep sa curga cele 15 zile.
2. Care este efectul depunerii unei contestatii la executare de catre debitoare? Se va amana plata sumei datorate catre mine pana la solutionare? Se va transfera suma inapoi debitoarei sau ramane in contul executorului pana la solutionare, sau imi este transferata?
3. Care este efectul depunerii unei cereri de suspendare? Aceleasi intrebari ca cele de mai sus.
4. In ce conditii poate fi admisa o contestatie la executare sau o cerere de suspendare?
5. In cat timp este in mod realist solutionata o contestatie sau o cerere de suspendare? Ce se intampla pana la solutionare in cazul meu?
6. Ce se intampla in cazul in care debitoarea intra in insolventa avand in vedere ca suma a fost aproape integral recuperata si se afla in conturile executorului? Exista posibilitatea de a pierde aceasta suma?
7. Avand in vedere contextul prezentat (si faptul ca suma a fost recuperata aproape integral), credeti ca exista vreu motiv pentru a accepta o intelegere amiabila cu debitoarea? Ce ma sfatuiti sa fac?
8. De mentionat ca incerc sa recuperez aceasta datorie de mai bine de 6 ani si in acest moment nu imi este foarte clar ce am de pierdut sau castigat in cele doua variante (intelegere amiabila Vs continuarea executarii).
Am incercat sa prezint situatia cat mai detaliat, dar daca sunt necesare alte detalii va rog sa imi spuneti. Va multumesc.
1.contestatia la executare impotriva executarii insesi se depune in 15 zile de la comunicarea actului de executare silita (somatia). Orice act de executare poate fi atacat in 15 zile de la comunicarea sa;
2. contestatia nu are nici un efect asupra executarii cu exceptia cazuluiin care s-a obtinut o sentinta de suspendare a executarii;
3.se stopeaza indeplinirea oricarui act de executare insa banii ramin blocati in conturile bancare unde au fost indisponibilizati prin poprire. debitorul nu are acces la ei isna nici creditorul sau executorul;
4. depinde de motivele invocate;
5.nu se poate spune, depinde de fiecare dosar;
6.orice executare se suspenda de drept si va inscrieti creanta la masa credala venind in concurs cu ceilalti creditori. este posibil sa pierdeti suma de bani daca ceilalti creditori au un rang preferential in cadrul procedurii falimentului (cum ar fi statul sau salariatii);
7.sunt banii dvs, doar dvs decideti;
8.idem
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Executare silita
elena_1895
Am avut de recuperat o suma de bani de pe mai multe titluri executorii de la o persoana care initial avea domiciliul in acelasi oras cu mine. Am actionat ... (vezi toată discuția)
Executare silita
ioanandrei
Va rog sa ma ajutati :
In cazul in care o suma cu titlu \"cheltuieli de judecata \" se doreste a fi executata silit care este procedura ( debitorul este o ... (vezi toată discuția)