avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... debransare ilegala - la ce riscuri ma expun?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

debransare ilegala - la ce riscuri ma expun?

Buna ziua,

Am si eu nevoie de un sfat juridic in urmatoarea privita: doresc sa ma debransez de la sistemul de incalzire centrala. De jumatate de an incerc sa fac asta pe cale legala si nu reusesc pentru ca este o procedura foarte stufoasa. Pe coloana pe care locuiesc eu, din 10 apartamente, mai sunt bransate 3 la CET (etajul 1 si parter), eu locuind la et 3 nu as afecta incalzirea celorlalti. Toti sunt debransati in jurul meu si iarna este frig in apartament, am mucegai si umezeazala - prin urmare doresc o centrala proprie pe gaz. Am obtinut acordul tuturor vecinilor din bloc, nu am datorii la plata, insa CET-ul ma obliga pt a ma debransa sa fac un proiect de rebalansare hidraulica a blocului - si nu exista aici nicio firma care sa faca acest lucru. Cum pot ei dovedi ca debransarea mea ii afecteaza pe ceilalti - care oricum majoritar sunt debransati - plus ca avem repartitioare si daca le inchid total, e ca si cum m-as debransa, insa asta nu intereseaza pe nimeni.
Prin urmare, am ajuns la concluzia ca singura solutie e sa ma debransez ilegal. Conform legii 325/2006, daca fac acest lucru, cad sub incidenta art. 45 lit b si art 51. Bun, deci daca ma debransez ilegal si platesc amenda, care sunt consecintele? voi mai suporta ceva? voi fi data in judecata? voi fi obligata sa ma rebransez?

Va multumesc si astept un sfat de la Dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 16:09, 25 August 2008
Daca aveti ceasuri (repartitoare) nu este suficient sa le tineti inchise ?
Daca sunteti data in judecata puteti fi obligat sa va rebransati.
Daca nu va cheama nimeni in judecata nu veti avea probleme.
Am repartitoare si prin urmare platesc foarte mult pentru caldura, desi iarna este foarte frig in casa (fiindca foarte multi sunt debransati, cred ca apa nu mai urca pana sus, cand vreau apa calda de ex, trebuie sa curga jumatate de ora ca sa se incalzeasca - prin urmare platesc apa rece la pret de apa calda). Cu repartitoarele este o intreaga magarie, nu stie nimeni cum se calculeaza, eu am stat cu ele mai mult inchise si tot am platit cate 3-4 mil pe luna. #-o Eu vreau sa ma debransez ca sa imi pun centrala si sa am caldura in sfarsit iarna.
Din pacate, n-as vrea sa ajung la judecata. Chiar nu stim cum sa mai facem. Vrem sa facem un bebe, insa nu il pot tine iarna in aceste conditii de frig si mucegai existente in prezent. :(
Aveti dreptate.Este foarte aiurea situatia.
Eu totusi nu cred ca veti fi dati in judecata.
Daca va da in judecata cereti si o expertiza contabila la administrator chiar in proces.Va justificati in acest fel si actiunea de debransare.
Eu am dubii ca platiti chiar asa cum ar trebui.
E foarte posibil sa va incarce la plata.

avocat Claudiu Lascoschi
Exista o firma separata care citeste consumul si il trimite la cet. Noi cu asociatia nu mai avem treaba, ei s-au spalat pe maini de treaba asta, platim direct la cet. Chiar daca fac reclamatie impotriva firmei de repartitoare, CET-ul nu are nicio raspundere, deci acest lucru nu ma ajuta cu nimic.

Va multumesc pentru raspuns. Imi este foarte ciuda ca traiesc intr-o tara in care sunt obligata sa fac ceva ilegal pentru a trai decent. Desi sunt constienta ca debransatul ilega e singura noastra sansa, imi este totusi frica fiindca nu stiu la ce sa ma astept dupa.
Ilegal este cam mult spus.
Daca fapta nu este sanctionata penal incalcati doar o lege civila.Nu sunteti infractoare.
De multe ori e posibil sa incalcati o lege civila si sa nu stiti.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Deconectare ilegala cet utilizatorx utilizatorx Buna ziua! O asociatie proprietari, e vorba de 10 apartamente din care 6 ( pe hartia de la EoN Gaz zice ca e vorba de 2/3 dintre proprietari doar) vor ... (vezi toată discuția)
Debransare radet bucuresti macmac macmac Suntem asociatie de scara. Avem contorizare pe scara la apa calda si caldura. Prin aceasta RADET spune ca obligatiile sale privind inlocuiri sau reparatii ... (vezi toată discuția)
Debransare ilegala radet Bbn Bbn Buna ziua, M-am debransat ilegal de la RADET deoarece nu am mai avut cand sa depun cererea (dupa 15 august nu mai primeau cereri). Toti din bloc au ... (vezi toată discuția)