avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... pensionar- platesc sanatatea?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

pensionar- platesc sanatatea?

Buna ziua, sunt pensionara la limita de varsta de un an de zile si am incheiat un contract de colaborare - agent de asigurare cu o societate de asigurare. Mi se retine 16% din veniturile realizate. Comisionul meu este calculat in functie de realizari. Societatea de asigurare mi-a comunicat ca nu trebuie sa platesc sanatatea. Cum este corect pentru a intra in legalitate?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 14:42, 4 August 2011
Fiind pensionara sunteti asigurata,fie cu plata(5,5% din valoarea pensiei brute),daca pensia este mai mare de 740 lei, fie fara plata contributiei,daca aveti o pensie mai mica de 740 lei.
In acest caz,pentru contractul de colaborare nu mai este necesar sa platiti asigurare de sanatate.
@vladutza50
Contributia la sanatate se plateste in cazul dumneavoastra.

Conform codului fiscal veniturile obtinute prin contract de comision sunt considerate venituri din activitati independente :
Art 46, CF

ART. 46

Definirea veniturilor din activităţi independente

(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.

Iar normele precizeaza clar:

21. Sunt considerate venituri comerciale veniturile realizate din fapte de comerţ de către persoane fizice sau asocieri fără personalitate juridică, din prestări de servicii, altele decât cele realizate din profesii libere, precum şi cele obţinute din practicarea unei meserii.

Principalele activităţi care constituie fapte de comerţ sunt:
...
- activităţi al căror scop este facilitarea încheierii de tranzacţii comerciale printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare şi alte asemenea contracte încheiate în conformitate cu prevederile Codului comercial, indiferent de perioada pentru care a fost încheiat contractul;

Iar pentru veniturile din activitati independente toate lumea stie ca se plateste contributia la sanatate, indiferent daca persoana in cauza este asigurata sau nu, pensionar, salariat, etc.

Art 257, legea 95/2006

(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
...
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit...
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar inregistrat pfa - care sunt contributiile obligatorii? stelach stelach Buna ziua, un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru inchiriere spatiu sarar sarar Buna ziua Inpreuna cu sotia detinem un spatiu pe care l-am inchiriat in anul 2007. In anul 2007 am fost salariat iar din 2008 pana in prezent sunt ... (vezi toată discuția)
Contributia de sanatate pentru contractul de colaborare sanda64 sanda64 sunt pensionar la termen, am si un C.I.M. de 8 ore (deci lucrez si se plateste contributia ) dar am si un contract de colaborare la o asoc. Stiu ca daca esti ... (vezi toată discuția)