avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ajutor operatie salariat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ajutor operatie salariat

Sub ce forma pot da unui salariat, cu titlu gratuit, un ajutor in valoare de 10000 lei pentru o operatie pe cord?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:50, 8 August 2011
Conform Codului Fiscal art. 55- Definirea veniturilor din salarii si a Normelor metodologice de aplicare a acestuia:

4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Puteti acorda suma respectiva sub forma unui ajutor. Incheiati si un document care sa stea la baza acestei plati. Se pot atasa si copii dupa documentele care atesta gravitatea bolii, necesitatea interventiei chirurgicale, biletul de iesire din spital.
Asa m-am gandit si eu, sa-i ofer un ajutor pt boala,dar cineva mi-a zis ca doar daca era accident de munca sau boala profesionalapot face asa.Suma e cam mare:10000 lei, s-o consider deductibila in limita celor 2% cheltuieli sociale?Acte nu prea am decat certificate de concediu medical, bilete de spitalizare, nu stiu daca o sa am vreo suma pentru operatie(s-ar putea sa fie doar spaga la doctori).
Nu sunt cheltuieli sociale ci un fel de sponsorizare. Faceti contract de mecenat la notar cu salariatul in care specificati ca primeste acei bani pt cheltuieli legate de aceea operatie. Ar fi fost bine sa va aduca si niste documente justificative .... nu stiu daca merge si fara... :hm:
Ma inclin in fata gestului de omenie pe care il faceti .

----
Va pot sugera o combinatie din cele doua si anume :
- un ajutor pentru boala grava , limitat ca deductibilitate la 2% din fondul de salarii .
Fond salarii anual , sa zicem 7500 lei/luna x 12 luni = 90.000 lei /an x2% =1800 lei deductibil si suma neimpozabila pentru salariat .
Documente : acte medicale , dispozitia de plata din casierie.
In fondul de salarii se includ si sumele platite pentru contributii sociale si fonduri speciale .

-apoi un contract de mecenat , incheiat obligatoriu conform legii 32/1994 in forma autentica ( notar) , cu anexe acte medicale , la fel ,dispozitia de plata din casierie si suma este neimpozabila la salariat .

Suma de la mecenat poate fi 10.000-1800 lei , respectiv 8200 lei .
Aceasta suma este nedeductibila fiscal .
Daca sunteti platitor de impozit pe profit , atunci se poate scadea din impozitul pe profit datorat , dar limitat , 3 la mie din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat., conform art 21 alin 4 lit p din codul fiscal . Vedeti ca aveti in norme si un exemplu de calcul , la pct 49 indice 1.

Daca sunteti microintreprindere , cu impozit pe venit , nu mai este cazul sa discutam despre deductibilitate .
Se poate face contractul de mecenat pe intreaga suma .

Ar mai fi de precizat ca daca salariatul este ruda pana la gradul patru cu vreun asociat , mecenatul nu se mai poate acorda (art 6 legea 32)
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
Magda Staicu, Consultant fiscal
Magda Staicu a scris:

Ma inclin in fata gestului de omenie pe care il faceti .

----
Va pot sugera o combinatie din cele doua si anume :
- un ajutor pentru boala grava , limitat ca deductibilitate la 2% din fondul de salarii .
Fond salarii anual , sa zicem 7500 lei/luna x 12 luni = 90.000 lei /an x2% =1800 lei deductibil si suma neimpozabila pentru salariat .
Documente : acte medicale , dispozitia de plata din casierie.
In fondul de salarii se includ si sumele platite pentru contributii sociale si fonduri speciale .

-apoi un contract de mecenat , incheiat obligatoriu conform legii 32/1994 in forma autentica ( notar) , cu anexe acte medicale , la fel ,dispozitia de plata din casierie si suma este neimpozabila la salariat .

Suma de la mecenat poate fi 10.000-1800 lei , respectiv 8200 lei .
Aceasta suma este nedeductibila fiscal .
Daca sunteti platitor de impozit pe profit , atunci se poate scadea din impozitul pe profit datorat , dar limitat , 3 la mie din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat., conform art 21 alin 4 lit p din codul fiscal . Vedeti ca aveti in norme si un exemplu de calcul , la pct 49 indice 1.

Daca sunteti microintreprindere , cu impozit pe venit , nu mai este cazul sa discutam despre deductibilitate .
Se poate face contractul de mecenat pe intreaga suma .

Ar mai fi de precizat ca daca salariatul este ruda pana la gradul patru cu vreun asociat , mecenatul nu se mai poate acorda (art 6 legea 32)

FELICITARI !

cu exceptia impozitului pe venit sunt conisderate venituri salariale avand calitate de salariat .La impozitul pe profit sunt mentionate posibilitatile limitate , la impozitul pe venit nu, deci se merge pe natura juridica de colaboare si se impoziteaza aferent calitatii detinute in firma.
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2011
ovidiu7676, utilizator

Alte discuții în legătură

Sponsorizare oliana oliana va rog sa ma ajutati,- cifrele sunt orientative pentru a fi mai usor de calculat In data de 30 dec.2010 am facut o sponsorizare in numerar unei echipe de ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare persoana fizica angizah angizah Buna ziua, In calitate de persoana juridica pot achita unei persoane fizice tratamentul medical si cheltuielile de spitalizare ( nu este angajata firmei ) ? ... (vezi toată discuția)
Decontare studii facultate pentru angajat Cristina Vasile Cristina Vasile Buna, Imi puteti spune daca o firma poate deconta plata facultatii pentru un salariat? Daca da, sub ce forma si ce inreg contabile se fac? Multumesc! (vezi toată discuția)