avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune

Buna ziua,
Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme, bunicul meu a decedat acum 5 ani, ramanand in viata decat bunica mea, iar aceasta doreste sa imi cedeze mie intreaga avere, problema fiind ca ea are doi copii, tatal meu si unchiul meu, iar cel din urma nu este de acord cu acest lucru, ar putea sa imi cedeze decat partea ei din avere? Sau acest lucru nu este posibil decat dupa ce se deschide succesiunea si dupa ce se imparte mostenirea intre frati si bunica mea? Mentionez de asemenea ca tatal meu a adus imbunatatiri caselor, de foarte multe ori i-a dat de asemenea si bani unchiului meu, dar din pacate nu are niciun act, decat martori, a fost vandut de asemenea si un teren ai caror bani jumatate i-au fost dati unchiului meu.
As dori sa stiu care este procedura ce trebuie urmata, un pret al acesteia, cum pot rezolva problema.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 22:12, 3 August 2011
Nu ne-ati spus daca averea se compune din bunuri comune (ale bunicii si ale bunicului) sau din bunuri proprii (doar ale bunicii sau doar ale bunicului).
Practic bunica va poate vinde sau dona tot ceea ce ii apartine. Daca detine un bun in totalitate, va poate transmite dvs. intreg dreptul de proprietate asupra bunului. Daca detine doar o cota parte, va poate transmite aceasta cota parte.
Daca doriti sa incheiati un act care sa nu poata fi contestat de unchiul dvs., optati pentru o vanzare pura, nu pentru donatie, testament, contract de intretinere sau vanzare cu clauza de uzufruct viager.
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2011
ContSters103772, utilizator
Poate doña in principiu tot , insa la dezbaterea succesiunii bunicii, unchiul dvs are drept la rezerva succesorala in calitate de fiu si poate cere reductiunea liberalitatilor, adica a legate or si donatiilor, pt depasirea cotitatii disponibile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza in acest caz. CornelCornel CornelCornel Buna ziua!in 1996 bunicul meu a cumparat o casa nationalizata si el o putea trece pe numele altuia dupa 10 ani adica in 2006.In acel an bunicul meu ia dat ... (vezi toată discuția)
Donatie teren+casa ionelabejenaru ionelabejenaru Buna ziua,tatal meu are 2 frati,unul dintre ei traieste,iar celalalt a decedat.Bunicul e decedat,iar bunica mea traieste.Intrebarea mea este:daca bunica mea ii ... (vezi toată discuția)
Sucesiune NAIKKO NAIKKO Buna ziua, bunica a decedat in urma cu 3 ani si pana in acest moment nu s-au facut demersuri pentru sucesiune. Bunicul este inca in viata si au 2 fii : pe ... (vezi toată discuția)