avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general provizioane clienti incerti
Discuție deschisă în Contabilitate în general

provizioane clienti incerti

Buna seara si multumesc ca existati.
Deoarece nu am mai avut asemenea cazuri,va rog sa imi spuneti daca procedez corect in urmatoarele doua situatii:
1-Exista un provizion creat in urma cu doi ani,la inceperea procedurii de faliment pentru un client incert-1518.S-a finalizat procedura de faliment cu Hotarare definitiva si irevocabila.La acest moment eu fac inregistrarile:
654-4118=valoare marfa
4427-4118=valoare TVA(in rosu sau negru)
1518-7812=valoare provision ?si unde trec TVA-ul,pentru a fi recuperat in D300,pentru ca era cu 19%.

2-Client pentru care s-a declansat procedura de faliment.Exista Hotarare judecatoreasca in acest sens,iulie 2011.
Constitui provision 100%: 4118-4111=valoare totala neincasata
6812-1512= “ "
Sunt indeplinite toate conditiile art.22 ,lit.j ,Cod fiscal deci este cheltuiala deductibila?Astfel firma intra de pe profit pe pierdere si nu plateste impozit pe profit.(suma este mare)
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:32, 6 Septembrie 2011
Inregistrarile contabile sunt corecte. In momentul constituirii provizionului, cheltuiala este deductibila din punct de vedere fiscal.
Multumesc mult.M-am pierdut si acum m-am regasit.:offtopic:
Daca v-ati regasit, este O.K. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire provizioane din creante teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu o monografie privind constituirea de provizioane din creante.Este obligatoriu trecute creantele pe contul 4118?Ce cont se ... (vezi toată discuția)
Scoatere din evidenta client in faliment marichuy marichuy buna ziua, ma poate ajuta cineva sa imi spuna daca fac corect urmatoarea inregistrare contabila in ceea ce priveste scoatere din evidenta a unui client in ... (vezi toată discuția)
Provizioane clienti incerti carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este corecta inregistrarea in cazul unei creante in valoare de 476 lei (cu TVA) neincasata intr-o perioada mai mare de ... (vezi toată discuția)