avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare prin judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare prin judecata

Buna ziua!
Situatia mea este urmatoarea:intentionez sa cumpar o casa de la o ruda.In mod normal ar trebui sa facem un contract de vanzare-cumparare dar suma este enorma fata de posibilitatile mele financiare.Din ceea ce stiu,se poate incheia un antecontract cu plata integrala,urmand ca la data scadentei vanzatorul sa nu se prezinte iar eu(cumparatorul) sa-l pot da in judecata,pentru a obtine o hotarare judecatoreasca ce tine loc de CVC.
Intrebarea mea este:ce costuri presupune o asemenea actiune?Se poate evita acel impozit de 2 sau 3% pe tranzactionarea imobilelor?Si exista posibilitatea respingerii actiunii in instanta?Imobilul are carte funciara,dar si o mica problema: o sarcina(privilegiu imobiliar) care oricum s-a prescris dar trebuie obtinuta o hot. judecatoreasca sa ateste acest lucru.
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2011
Lisimah, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 00:28, 4 August 2011
Pai chiar daca ati face asa tot ar trebuii sa platiti taxa de timbru judiciar de 3% din valoare.
De aceasta taxa mi-era teama,dar cel putin nu ar mai fi onorariul notarului.In general am observat ca se prefera varianta instantei considerata mai ieftina.
1. Cu pragmatismul lor cunoscut romanii au botezat acest proces simulat prin care se urmarea de fapt vanzarea-cumpararea "in iure cesio". B-)
2. Taxa de timbru nu este de 3% ci se calculeaza raportat la valoarea imobilului.
3. La data la care scriu acest raspuns, in general, taxele de timbru judiciar sunt mai mari decat taxele percepute de notarii publici pentru ca se folosesc metode de calcul usor diferite chiar daca baza de calcul este aceeasi.
4. Ar trebui sa mergeti la mai multi notari ca sa va faca un calcul si apoi sa discutati cu un avocat sau cu mai multi cu privire la costurile prilejuite de un proces plus intabularea.
5. Da, este posibil, chiar daca este improbabil, ca actiunea sa va fie respinsa. In salile de judecata din Romania se poate intampla ABSOLUT ORICE. Cand faceti socotelile puneti un minus la capitolul siguranta in ceea ce priveste instanta de judecata si un plus in ceea ce-l priveste pe notarul public.
6. Pentru siguranta, privilegiul trebuie radiat inainte de a face tranzactia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj amiabil dupa divort iris65 iris65 Buna ziua, as dori un sfat in ceea ce priveste partajul amiabil al unui apartament dupa divortul definitiv. Am inteles ca se poate opta fie la o tranzactie ... (vezi toată discuția)
Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)
Neintelegere pe un titlu de proprietate GheorgheIleana GheorgheIleana Buna Ziua! Eu impreuna cu sora mea avem in proprietate(conform titlului de proprietate), 3,80 ha pamant intra(casa si un loc de casa) si extravilan. Deoarece ... (vezi toată discuția)