avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mi-am dat demisia si vor sa platesc "cursuri"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mi-am dat demisia si vor sa platesc "cursuri"

Buna,

Am urmatoarea problema: mi-am dat demisia zilele trecute de la jobul curent, iar angajatorul vrea sa ii platesc niste cursuri. Problema cursurilor respective e urmatoarea:
- un "curs" in Spania care a fost de fapt o conferinta tinuta de un partener. Aici vrea sa platesc eu costurile legate de avion si de camera la hotel (camera impartita cu un alt coleg de firma)
- ma gandesc ca ar mai fi un curs ce ar putea zice sa il platesc, insa acesta a fost la Bucuresti, nu a presupus deplasare, si desi teoretic eu am fost la curs, in practica am lucrat pentru proiectele in care firma este implicata si pot dovedi acest lucru cu emailuri schimbate cu sefii/clientii precum si alte documente realizate.

Mentionez ca la angajarea in firma respectiva, mi s-a spus ca daca voi fi trimis la cursuri si plec, firma la care plec va plati o diferenta de bani. Totodata am fost asigurat ca acest lucru este valabil doar pentru cursuri al caror cost poate atinge 100 000 euro, si nu pentru "cursuri" de 2 000 euro.

Intrebarea mea este urmatoarea: ce pot face eu legal, sa nu platesc acei bani. Cum ma poate obliga firma sa ii platesc? Imi poate retine salariul pe ultima luna?

Mentionez ca inainte de angajarea in aceasta firma am semnat un contract, insa cand am primit eu contractul de la ITM , l-am primit cu cateva pagini schimbate, iar semnatura mea este doar pe ultima pagina. Pot sa refuz plata spunand ca nu exista semnatura mea pe pagina respectiva din contract? Clauza care m-ar obliga este urmatoarea:

Clauze de fidelitate

In cazul in care salariatul este trimis pe cheltuiala angajatorului la cursuri de pregatire sau de perfectionare profesionala (inclusiv la cele efectuate cu burse sau la stagii de pregatire practica sau specializare in strainatate), se obliga sa lucreze la societatea angajatorului cel putin 24 de luni. In cazul in care, SALARIATUL ocupa o functie de conducere si efectueaza studii, specializari manageriale perioada pentru care se obliga sa lucreze va fi de 36 de luni.
Salariatii care au beneficiat de un curs sau stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile/an nu pot avea initiativa incetarii contractului indiviudal de munca pe o perioada de cel putin 3 de la data absolvirii cursurilor sau a stagiului profesional.
In cazul in care salariatul reziliaza contractul individual de munca inauntrul termenului prevazut in alineatul precedent, se angajeaza sa ramburseze toate cheltuielile suportate de angajator, proportional cu timpul neservit in folosul acestuia si daune interese in contravaloarea salariului si a diferitelor bonusuri pe o perioada de 6 luni, timp estimat de angajator ca necesar pentru aranjarea si pregatirea unui inlocuitor.
Cel mai recent răspuns: orlandobarbulescu , utilizator 06:50, 22 Iunie 2009
Nu conteaza ceea ce s-a spus.
Conteaza ceea ce este inserat in contract.Clauzele contractuale trebuie respectate de partile contractante daca nu sunt lovite de nulitate.
Ar trebui sa studieze un avocat clauzele contractuale.

avocat Claudiu Lascoschi
Sa intelegem a fost falsificata semnatura in contract sau s-au schimbat pagini din respectivul contract? Abia acum ati realizat acest lucru? De ce nu ati discutat la momentul respectiv cu angajatorul?
Intr-adevar un avocat ar trebui sa studieze clauzele din contractul dvs.
Preavizul este de 15 zile pentru functiile de executie si 30 de zile pentru functiile de conducere.
Nu a fost falsificata semnatura din contract, dar au fost schimbate vreo 2 pagini din contract. Eu am semnat doar ultima pagina a contractului, apoi am lasat contractul la ei pentru a fi trimis la ITM. Cand l-au trimis la ITM ei au schimbat vreo 2 pagini , iar eu l-am primit in forma care este.

Intr-adevar, eu am realizat abia acum faptul ca vor sa le platesc, mai ales ca acele "cursuri" au fost prezentari, si nu cursuri in adevaratul sens al cuvantului, sau asa cum au spus ei la angajare. Inteleg ca ce e scris conteaza, dar eu consider ca o conferinta nu poate fi considerat curs.

Stimate domn, dvs. nu va incadrati in ipoteza in care ar trebui sa suportati c-val vreunui curs.
Astfel, conform disp. art. 195 al. (1) Codul Muncii, "salariatii care au beneficiat de un curs sau de un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 al. (2) lit. b) si al. (3), nu pot avea initiativa incetarii CIM o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala."
Din cate spuneti dvs. ati fost plecat doar cateva week-enduri, si nu 60 de zile!
In plus, art. 194 al. 2 lit. b) se refera la acele cursuri profesionala in cazul carora participarea presupune scoaterea din activitate pe o perioada mai mare de 25% din durata zilnica de la timpului normal de lucru. Art. 194 al. (3) se refera la cursurile care implica scoaterea integrala din activitate pe perioada desfasurarii cursurilor.
Deci, e vorba de 2 conditii cu privire la curs: durata peste 60 de zile, si scoaterea din activitate integral sau peste 25% din timpul de lucru.
In cazul in care ati fi facut totusi vreun astfel de curs care sa indeplineasca ambele conditii susmentionate, trebuie sa aveti in vedere ca trebuia sa incheiati un act aditional la conttractul de munca, pentru fiecare curs in parte: conform disp. art. 195 al. (2) Codul Muncii, " durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legautra cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilescu prin act aditional la CIM".
Conteaza ce e scris, evident, si nu cred ca exista documente scrise care sa poata atesta ca dvs ati urmat niste cursuri in conditiile de mai sus, cand de fapt nu le-ati urmat!
In orice caz, sarcina probei in acest caz este a angajatorului, asa ca nu platiti nici un ban! Vor renunta singuri la pretentii pentru ca nu le pot dovedi!
Va multumesc frumos pentru raspuns,

Imi cer scuze daca s-a inteles ca acea conferinta a fost in weekend, a fost in timpul saptamanii si a tinut 4.5 zile. In ceea ce priveste conditiile:
1. "cursul" a tinut 4.5 zile
2. am fost scos din productie o saptamana, deci 5 zile din 22 zile lucratoare.


Ca sa concluzionez, deoarece nu am semnat nici un act aditional pentru plecare (conform art. 195, al. 2) nu trebuie sa restitui nici un ban. Am inteles bine

Alte discuții în legătură

Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)
Cursuri igiena platite de angajat mnd mnd Buna ziua, Firma la care lucrez organizeaza si plateste cursuri de igiena, costuri care ulterior ni se opresc din salariu pe baza unui act aditional la ... (vezi toată discuția)
Clauza act aditional - formare profesionala catalin13 catalin13 Buna ziua, Va scriu in legatura cu un act aditional pe care l-am semnat anul trecut prin decembrie cum ca o sa particip la un curs de formare pe un nou ... (vezi toată discuția)