Nu conteaza ceea ce s-a spus.
Conteaza ceea ce este inserat in contract.Clauzele contractuale trebuie respectate de partile contractante daca nu sunt lovite de nulitate.
Ar trebui sa studieze un avocat clauzele contractuale.
avocat Claudiu Lascoschi
Sa intelegem a fost falsificata semnatura in contract sau s-au schimbat pagini din respectivul contract? Abia acum ati realizat acest lucru? De ce nu ati discutat la momentul respectiv cu angajatorul?
Intr-adevar un avocat ar trebui sa studieze clauzele din contractul dvs.
Preavizul este de 15 zile pentru functiile de executie si 30 de zile pentru functiile de conducere.
Nu a fost falsificata semnatura din contract, dar au fost schimbate vreo 2 pagini din contract. Eu am semnat doar ultima pagina a contractului, apoi am lasat contractul la ei pentru a fi trimis la ITM. Cand l-au trimis la ITM ei au schimbat vreo 2 pagini , iar eu l-am primit in forma care este.
Intr-adevar, eu am realizat abia acum faptul ca vor sa le platesc, mai ales ca acele "cursuri" au fost prezentari, si nu cursuri in adevaratul sens al cuvantului, sau asa cum au spus ei la angajare. Inteleg ca ce e scris conteaza, dar eu consider ca o conferinta nu poate fi considerat curs.
Stimate domn, dvs. nu va incadrati in ipoteza in care ar trebui sa suportati c-val vreunui curs.
Astfel, conform disp. art. 195 al. (1) Codul Muncii, "salariatii care au beneficiat de un curs sau de un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 al. (2) lit. b) si al. (3), nu pot avea initiativa incetarii CIM o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala."
Din cate spuneti dvs. ati fost plecat doar cateva week-enduri, si nu 60 de zile!
In plus, art. 194 al. 2 lit. b) se refera la acele cursuri profesionala in cazul carora participarea presupune scoaterea din activitate pe o perioada mai mare de 25% din durata zilnica de la timpului normal de lucru. Art. 194 al. (3) se refera la cursurile care implica scoaterea integrala din activitate pe perioada desfasurarii cursurilor.
Deci, e vorba de 2 conditii cu privire la curs: durata peste 60 de zile, si scoaterea din activitate integral sau peste 25% din timpul de lucru.
In cazul in care ati fi facut totusi vreun astfel de curs care sa indeplineasca ambele conditii susmentionate, trebuie sa aveti in vedere ca trebuia sa incheiati un act aditional la conttractul de munca, pentru fiecare curs in parte: conform disp. art. 195 al. (2) Codul Muncii, " durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legautra cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilescu prin act aditional la CIM".
Conteaza ce e scris, evident, si nu cred ca exista documente scrise care sa poata atesta ca dvs ati urmat niste cursuri in conditiile de mai sus, cand de fapt nu le-ati urmat!
In orice caz, sarcina probei in acest caz este a angajatorului, asa ca nu platiti nici un ban! Vor renunta singuri la pretentii pentru ca nu le pot dovedi!
Va multumesc frumos pentru raspuns,
Imi cer scuze daca s-a inteles ca acea conferinta a fost in weekend, a fost in timpul saptamanii si a tinut 4.5 zile. In ceea ce priveste conditiile:
1. "cursul" a tinut 4.5 zile
2. am fost scos din productie o saptamana, deci 5 zile din 22 zile lucratoare.
Ca sa concluzionez, deoarece nu am semnat nici un act aditional pentru plecare (conform art. 195, al. 2) nu trebuie sa restitui nici un ban. Am inteles bine