Buna ziua,
Va scriu in legatura cu un act aditional pe care l-am semnat anul trecut prin decembrie cum ca o sa particip la un curs de formare pe un nou soft.
In actul respectiv sunt trecuti 4100 euro clauza pe o perioada de 5 ani.
Formarea a durat numai 10 zile lucratoare si s-a desfasurat in cadrul firmei unde lucrez cu formatori externi.
La finele actului se mentioneaza ca actul se va incheia in 3 exemplare, insa eu am semnat numai 2, si nici pana in prezent nu am primit un exemplar.
Mai jos partea din actul aditional care prevede in opinia firmei conditiile actului.
În conformitate cu prevederile art. 195 din Codul Muncii salariatul care a beneficiat de un curs sau stagiu de formare profesionala nu poate avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă (demisie) pe o perioadă de cel puţin cinci ani de la data absolvirii cursurilor.
Nerespectarea de către salariat a acestei dispoziţii determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională. Această obligaţie revine salariatului ţi în situaţia în care este concediat în cei cinci ani din motive disciplinare sau al căror contract individual de muncă încetează ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor sau în cazul în care instanţa penală pronunţă interdicţia de a exercita, temporar sau definitiv, profesia.
Prezentul act adiţional se aplica cu data de ………………
Încheiat in 3 ( trei) exemplare, cate unul pentru angajator si salariat, iar unul se comunica la I.T.M. Argeş.
In caz ca imi dau demisia de la acesta firma, ce probleme pot aparea din partea angajatorului?
Sunt nenumarate cazuri in care asemenea clauze au fost recunoscute de instantele din tara deci salariatii au platit respectivele sume, la dumneavostra este insa o problema, Codul Muncii limiteaza intinderea unei asemenea clauze la numai 3 ani, atat imi pot da seama la prima vedere, pot fi si altele, cum ar fi valoarea deosebit de mare a despagubirii care nu poate fi justificata. In opinia mea ar trebui mai intai sa cereti anularea acestei clauze in instanta ca fiind nula si apoi sa plecati din firma, ca sa fiti 100% sigura ca nu isi va produce de vreun fel efectele.
Conform actului aditional pe care l-ati semnat va trebui sa suportati cheltuielile ocazionate de prgatirea dvs profesionala.
In alta ordine de idei, intr-adevar, Codul Muncii limiteaza aceste clauze la 3 ani.
puteti solicita un exemplar de la ITM (daca nu ati primit unul),
actul aditional sa incheiat prin acordul partilor, nu trebuia sa-l semnati daca nu ati fost de acord cu clauzele stipulate si mai ales cu cei " 4100 euro clauza pe 5 ani".
traim intr-o tara unde se fac abuzuri din plin. Se intampla sa se semneze acte in graba si sa nu ne dam seama de consecinte. Insa ce nu inteleg eu este de ce nimeni nu indrazneste sa demonstreze nulitatea unui contract. 10 zile lucratoare in nici un caz nu inseamna formare profesionala, mai ales sa atraga dupa sine o retinere a angajatului de 5 ani. Un act nu este definitiv si irevocabil si poate fi atacat, daca exista motive. Se spune de multe ori ca un act e scris foarte bine si nu prea poate fi contestat...ei bine, nu! un act atrage niste obligatii, de partea ambelor parti: angajator si angajat. Sunt multe aspecte de abordat, in afara semnaturii partilor.
Mentionez ca nu sunt avocat, insa as dori ca un avocat sa conteste ce am scris mai sus.
Act aditional
florinalung
Buna ziua,
Numele meu este Anca. Am cateva intrebari legate de actua aditional intocmit cu ocazia realizarii unei formari profesionale.
Lucrez la o ... (vezi toată discuția)