avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariat si PFA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariat si PFA

Poti fi si salariat si PFA in acelasi timp? Astfel, persona va obtine si venituri salariale si plata serviciilor prestate ca PFA (de la aceeasi Societate comerciala)?
Cel mai recent răspuns: danmircea000_BH , utilizator 21:56, 29 Decembrie 2008
Da ! poti obtine venituri salariale si venituri din activitati independente, dar nu in aceeasi unitate.
exemplu
un profesor este salariat la o scoala, dar mai poate fi si colaborator la o societate comerciala, consultanta contabila.
In cadrul aceleiasi unitati nu puteti cumula cele 2 venituri, din nefericire.
multumesc! imi puteti spune, va rog si temeiul legal pentru aceasta interdictie
OUG nr.44/2008 prevede ca :
Art. 16. - In scopul exercitarii activitatii pentru care a fost autorizata, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

Art. 17. - (1) PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.
(2) Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.

Art. 18. - PFA este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.

Art. 19. - (1) PFA isi desfasoara activitatea folosind in principal forta de munca si aptitudinile sale profesionale. Ea nu poate cumula si calitatea de intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale.
Ordonanţă de urgenţă nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Alte discuții în legătură

Pfa - angajati leevyou leevyou Buan ziua. Cati angajati pot avea pe pfa, si in ce regim? acelasi ca si la SRL-uri? Ma refer aici la CAS,somaj,pensii,etc atat din punctul de vedere al ... (vezi toată discuția)
Pfa avas avas Buna ziua, Pot avea contract de prestari servicii cu un SRL , ca PFA , si sa fiu si angajat la acel SRL?Multumesc (vezi toată discuția)