avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariat si PFA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariat si PFA

Poti fi si salariat si PFA in acelasi timp? Astfel, persona va obtine si venituri salariale si plata serviciilor prestate ca PFA (de la aceeasi Societate comerciala)?
Cel mai recent răspuns: danmircea000_BH , utilizator 21:56, 29 Decembrie 2008
adelaida_07 a scris:

Ruben a scris:

a_k, ai perfecta dreptate!

Nu sunt nici pe departe avocat, dar pot sa confirm adevarul cuvintelor tale, pentru ca sunt PFA in domeniul IT.

Las pe altii sa se ocupe cu teoria; in practica pot sa va confirm ca un informatician poate fi angajat cu salariu minim la o firma IT si tot cu aceeasi firma IT sa aiba contract de colaborare in calitate de PFA (primind majoritatea "salariului" pe factura).

Asadar, DA! Poti fi si angajat si PFA in aceelasi timp, iar salariul se aduna cu venitul rezultat din incasarile ca PFA - (impozitul ca PFA + asigurarea de sanatate ca PFA). Ba chiar, daca esti suficient de tupeist, poti aduna salariul doar cu incasarile ca PFA - impozitul ca PFA, pentru ca nu verifica nimeni daca ai platit sau nu asigurarea de sanatate ca PFA. Medicul de familie este multumit daca ii spui ca esti angajat (in aceasta calitate fiind asigurat deja).

La mai multi utilizatori ca a_k !

Daca lucrati asa nu inseamna ca este si legal. Ca nu sunteti verificata este alta poveste.
Aliniatul 2 la care se face referire este dupa parerea mea clar , adica face referire la un "tert" adica alt angajator decat cel cu care ai relatie " bilaterala" .
Deci pot fi angajat la X ca programator dar nu pot avea un contract de colaborare ca PFA tot ca si programator. Pentru ca aici este vorba de un CIM in acelasi domeniu in care lucrezi cu contract de colaborare ca PFA.
Acest articol face referire la faptul ca desi un PFA nu are dreptul de a avea salariati in domeniul lui de activitate el poate sa fie salariat in acelasi domeniu pentru care are si autorizatie.


Dragi tovarasi si pretini,

Probabil aveti dreptate cu teoria... dar practica ne omoara.
Eu inclin sa zic ca ce am scris mai sus este legal, dar pentru asta ar trebui sa intru in detalii care nu mi-am prea batut capul cu ele pana acum.

De exemplu, adelaida_07, spune: "Deci pot fi angajat la X ca programator dar nu pot avea un contract de colaborare ca PFA tot ca si programator. Pentru ca aici este vorba de un CIM in acelasi domeniu in care lucrezi cu contract de colaborare ca PFA."
Pai eu nu stiu ca ce este incadrat programatorul meu in CIM... ca nu am vazut contractul lui de munca si nici cartea de munca. Daca adelaida_07 are dreptate, probabil este incadrat ca "femeie de serviciu" salariat al firmei IT, iar autorizatia o are pe codurile CAEN legate de IT.

Ideea este ca treaba functioneaza si totul este legal. Daca "femeia de serviciu" are veleitati de programator... asta-i alta poveste. De fapt sunt curios ce termen se foloseste in cartea de munca pentru asta... "specialist ecologist" ? Sau sunt curios cum deosebeste un avocat domeniile in care intra un "programator" si un "consultant" (avand in vedere ca ambele pot fi aplicate fara probleme unui om ce lucreaza in IT)? Se considera consultanta un domeniu in care un PFA cu autorizatie pe IT poate sa fie angajat la firma de IT cu care are contract de colaborare?


P.S. Raman la ideea amintita oarecum de a_k - ca legile romane sunt incoerente, facute mai mult sa incurce decat sa reglementeze lucrurile - fapt ce nu ma mira avand in vedere cine le face. Spun asta pentru ca pana acuma am avut de-a face cu doua domenii in care am studiat legile: PFA si invitarea basarabenilor in tara pentru a le facilita obtinerea vizei. In ambele domenii am constatat cu stupoare ca legile sunt mult mai criminale decat functionarii publici care le implementeaza. Deci daca vi se par functionarii publici acri, ar trebui sa-i vedeti pe parlamentari!
Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2008
Ruben, utilizator
cris2279 a scris:


Intrebare: nici daca au fise de post si functii diferite, o persoana nu poate avea CIM si PFA la aceeasi firma?


Mai intai ca un PFA nu are fisa a postului atributiile lui sunt stabilite prin contractul de colaborare nefiind salariat al societatii .
Sigur ca legea este interpretabila si ca lasa "usite" de scapare gen atributii diferite alaturi de denumirea postului diferita de domeniul in care s-a autorizat o persoana , rezolva problema cu angajarea pentru aceasi activitate ca salariat cat si prin contract de colaborarea ca PFA cu acelasi angajator.
Voi fi criticata ca ma contrazic, desi nu este deloc asa.
Sigur ca functioneaza si sunt angajati salariati dar au si contracte de colaborare ca PFA si nu zice nimeni nimic dintr-un motiv simplu: un inspector de la ITM nu are treaba cu verificarea contractelor respective, nu se inregistreaza la ITM si deci nu are cunostinta de existenta lor. Angajatorul este fericit ca are" legat de glie" un specialist pentru care nu plateste contributii decat infime pentru sume de bani legal platite iar angajatul este fericit ca primeste mai mult decat salariul minim. Se practica ,este greu de verificat si pus cap la cap si toata lumea este fericita............... dar nu inseamna ca este si conform legii.

AS DORI SA STIUCUM SE VA DECLARA LA FISC PFA CU SALARIATI CA INAINTE TOT P.FA .SAU V-A APAREA
PE STAT DE PLATA CU SALARIATII ?
MULTUMESC ANTICIPAT!



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - angajati leevyou leevyou Buan ziua. Cati angajati pot avea pe pfa, si in ce regim? acelasi ca si la SRL-uri? Ma refer aici la CAS,somaj,pensii,etc atat din punctul de vedere al ... (vezi toată discuția)
Pfa avas avas Buna ziua, Pot avea contract de prestari servicii cu un SRL , ca PFA , si sa fiu si angajat la acel SRL?Multumesc (vezi toată discuția)