Alimanescu George a scris:
Partajul se poate face si in instanta si la notar.
Asa ca, nu este nevoie ca la notar cei patru nepoti se declare ca renunta la succesiune, o pot accepta, iar emiterea certificatului de mostenitor sa fie urmata de semnarea unui act de partaj voluntar.
Dar aceasta solutie va fi mai costisitoare, decat varianta in care cei patru dau declaratii de renuntare, pentru ca actul de partaj va fi taxat suplimentar.
Valoarea imobilului se poate stabili fie prin acordul mostenitorilor, fie prin efectuarea unei expertize judiciare in procesul de partaj.
Procedura care dureaza cel mai putin este cea notariala.
Procedura mai putin costisitoare este urmatoarea :
Se face cerere in instanta, se plateste anticipat taxa de timbru de 3% din valoarea imobilului (valoare indicata dupa aprecierea partilor si care poate fi mult inferioara valorii de circulatie), pana la primul termen se apeleaza la un mediator, se intocmeste de catre mediator inscrisul care consemneaza acordul partilor (actul de partaj voluntar), se solicita instantei de judecata pronuntarea unei hotarari de expedient care sa consfinteasca intelegerea partilor si, totodata, se solicita (in temeiul dispozitiilor art.63 alin.2 din legea nr.192/2006, privind medierea), restituirea taxei judiciare de timbru, achitata initial.
Este mai complicat, dureaza mai mult, dar merita efortul.
Multumesc pentru sfat. Mai am o intrebare, cum ar trebui procedat in situatia in care partile nu ajung la un acord?